tassimoprofessionalUSA och Kanada:
1.7 miljoner kapselmaskiner återkallas
Utan förvarning kan vissa kapselmaskiner av märket Tassimo spruta kokhett vatten. Fler än 160 konsumenter i USA och Kanada har skadats. En tioårig flicka från Minnesota fick föras till sjukhus med andra gradens brännskador på ansikte och nacke. Idag återkallas 1.7 miljoner Tassimo kapselmaskiner som har en felaktigt designad hållare för kaffekapslar. Samtidigt återkallas 4 miljoner felaktiga Tassimo kaffekapslar.
 
"En plastdetalj kan brista och spraya varm vätska på den som brygger och de som står bredvid, vilket utgör en risk för brännskador", skriver U.S. Consumer Product Safety Commission, i ett uttalande.
 
Den första återkallelsen omfattar 835 000 Tassimo kapselmaskiner i USA. Resten i Kanada. Återkallelsen utfärdades av varumärkesägaren BSH Home Appliance Corp. som har sitt säte i Kalifornien. Bryggarna har tillverkats i Slovakien och Kina.
 
Den andra återkallelsen står tillverkaren Kraft Foods Global Inc. i Illinois för. Det bolaget återkallar nu 2.1 miljoner Tassimo kaffekapslar i USA och 1.9 miljoner i Kanada.
 
Kaffekapslarna innehåller malda bönor och ett filter. Enligt uppgift kan filtrerarna bli igensatta när de sitter i en kapselmaskin, och kapslarna därefter brista och spruta ut varm vätska och varmt malt kaffe.
 
Hittills har 21 rapporter om konsumenter som skadats av Kraft Foods produkt nått myndigheterna i USA och Kanada.
 
I ett fall fick en tvåårig flicka i Kanada andra gradens brännskador i ansiktet.
 
Läs mer här om vilka produkter som återkallats:
 
http://www.cpsc.gov/cpscpub/prerel/prhtml12/12106.html
 
http://www.tassimosafetyrecall.com/
 
http://www.reuters.com/article/2012/02/09/us-recall-tassimo-coffee-idUSTRE8181EL20120209
 
/FoodMonitor
 
Foto: Tassimo. 
 
 
KOMMENTARER:
 
2012-02-10, Kraft Foods:
 
"De Tassimo-maskiner och t-discs som är distribuerade i Europa påverkas inte av återkallelserna. Konsumenter i Europa kan fortsätta använda sina Tassimo-maskiner precis som vanligt", skriver Kristian Hvilen, kommunikationschef, Kraft Foods Nordic, i en kommentar till FoodMonitor.