Åklagarkammare straffar Findus
Livsmedelstillverkaren Findus straffas för brott mot livsmedelslagen och vållande till kroppsskada av åklagarkammaren i Helsingborg. Bolagets brottslighet har orsakat skador på två glutenallergiker. Findus har i dagarna accepterat att betala en företagsbot på 500 000 kronor.
 
”Vi har fått en bot från staten och den har vi accepterat”, säger Anna Broekman, kommunikationschef Findus Norden.
 
Det var i augusti och september 2009 som två flickor vid två olika tillfällen insjuknade efter det att de ätit produkter från Findus i skolbespisningen. En av flickorna, som idag är 12 år, fick så kraftiga allergiska reaktioner att hon fick föras med ambulans till sjukhus.Den andra flickan är 17 år. Hon drabbades av kräkningar, diarré, och magont i flera dagar. 
 
Enligt Åklagarkammaren har Findus begått brott mot livsmedelslagen genom att man i sina fabriker i Bjuv och i Frankrike ”tillverkat och därefter levererat maträtten fisk med tomat utan att säkra produkten”, och ”utan att innehållsdeklarationen innehållit information om att livsmedlet innehållit spannmålsprodukter”. Bolaget har begått motsvarande brott när det gäller maträtten minifrasbakad fisk.
 
När Findus fick reda på att en flicka insjuknat så konstaterar Åklagarkammaren att bolaget inte ”omedelbart inlett ett förfarande med att dra tillbaka produkten fisk med tomat från marknaden.”
 
Enligt Åklagarkammaren har Findus även gjort sig skyldigt till vållande till kroppsskada och dömer bolaget att betala en företagsbot på 500 000 kronor.
 
”Ansvarig företrädare för Findus har av oaktsamhet åsidosatt vad som ålegat denne enligt livsmedelslagen”, skriver Kammaråklagare Anna Broomé i ett strafföreläggande till bolaget.
 
”I vart fall har Findus inte gjort vad som skäligen kunnat krävas för att förebygga brottsligheten.”
 
Findus har accepterat straffet och har dessutom vidtagit interna åtgärder för att förhindra att något liknande händer i framtiden.
 
”Det som har hänt är en mycket tråkig historia med två stycken familjer som har blivit drabbade av våra produkter. Vi tar detta på största allvar. Det har aldrig hänt någon gång tidigare i Findus historia att man har fått så kraftiga allergiska reaktioner från veteprotein”, säger Anna Broekman.
 
”Vi har kommit fram till att när det gäller den ena produkten så hade fabriken helt enkelt tagit fel råvara. Så det var den mänskliga faktorn. Och det kan man säga om det andra fallet också. Där handlade det om att gluten hade kommit in i produkten under en ompaketering. Vi har sett över rutinerna i fabrikerna för att förebygga så att det här inte ska hända igen.”
 
HÅKAN FRISELL
 

t20