12 fall av histaminförgiftning i Sunne
12 personer misstänks ha drabbats av av histaminförgiftning efter att ha ätit tonfisk på ett hotell i Sunne i förra veckan. Sunne kommun har nu skickat ut ett europeiskt larm. Importören i Göteborg har stoppat försäljningen och återkallat fisken.
 
"Det är tolv personer här i Sunne som har insjuknat efter en gemensam måltid. De hade klara symptom på histaminförgiftning", säger Annika Hulu, livsmedelsinspektör, Sunne kommun.
 
"Det som har skett nu är att all vidareförsäljning av tonfisken i Sverige är stoppad. Och den svenska importören har informerat alla sina kunder och även kallat tillbaka fisk."
 
Tonfisken kom förpackad och fryst till hotellet i Sunne och tillagades direkt efter det att den tinats upp. Totalt var det frågan om 3-4 kilo tonfisk.
 
Kommunen utesluter att hotellets hantering orsakat förgiftningen. Troligtvis har fisken lagrats fel i ett tidigare led.
 
"Den höga histaminhalten beror på att fisken har lagrats för varmt i något led efter fångsten. Den här fisken kommer ifrån Stilla havet via Belgien, Göteborg, och sedan till Sunne."
 
Enligt Annika Hulu har samtliga drabbade hotellgäster tillfrisknat.
 
/FoodMonitor
 
FoodMonitor-Fakta (källa Smittskyddsinstitutet):
Histaminförgiftning ger följande symptom:
Hettande, stickande känsla, kraftig huvudvärk, pepparbitter smak i munnen, intensiv rodnad, främst i ansiktet, hjärtklappning, "oro i kroppen", ibland diarréer, magont och andningsbesvär (ej kräkningar).
 
Symtomen är, om än obehagliga och ofta skrämmande, ganska ofarliga och går vanligen över inom några timmar och lämnar inga bestående men. Någon behandling behövs i regel inte.