"Det är oacceptabelt
och oprofessionellt"
Livsmedelsverkets personal vid slakteriet trakasserades i flera månader. Men ansvarig vd tycker att det är livsmedelsverkets eget fel.
 
Redan i september 2007 rapporterade Livsmedelsverket om ett antal incidenter där slakteripersonalen vid Nyhléns & Hugosson direkt försvårat kontrollen av produktionen, samtidigt som en kvinnlig kontrollant blivit hotad och kränkt.
 
Men trots varningar har trakasserierna fortsatt och nu ryter Nyhléns & Hugosons vd Mikael Hugoson till:
 
"Personal anställd av vår entreprenör i Ullånger har betett sig opassande mot Livsmedelsverkets personal, vilket jag tycker är oacceptabelt och oprofessionellt", skriver han i ett brev till Livsmedelsverket.
 
Nyhléns & Hugosons anlitar ett företag för att bemanna slakteriet i Ullånger; LITS Djurservice. Företagets vd Patrik Andersson säger sig ha vidtagit åtgärder för att försöka komma tillrätta med de senaste problemen vid anläggningen.
 
Men han tycker även att Livsmedelsverket själva bär ett ansvar för att deras tjänstemän råkar illa ut på anläggningen.
 
– Det är deras arbetsgivare som har satt dem i den här situationen i och med att de ska vara stationerade på slakterierna, säger han.
 
Men Arja Kautto, enhetschef för norra Sverige, Livsmedelsverket, hoppas att Nyhléns & Hugosons ser till att arbetssituationen vid slakteriet i Ullånger snabbt förbättras.
 
– Nyhléns & Hugosons har väldigt tydligt sagt att den personal som fortsätter att ägna sig åt otillåten påverkan inte kommer ha tillgång till lokalerna, säger hon.
 
HÅKAN FRISELL

 

 

FoodMonitor-Fakta:
Nyhléns & Hugosons har 227 anställda och producerar mat med köttråvaror som kommer från norrländska bönder. Bolaget har produktionsanläggningar i Luleå, Skellefteå och Ullånger. I senaste Chark-SM belönades bolaget med 23 medaljer.
 
Nyligen frågade fackförbundet ST 838 skyddsombud om anställda på deras arbetsplatser blivit utsatta för trakasserier, hot, eller våld, i sitt arbete de senaste 12 månaderna. Av dessa svarade 41 procent ja. I samma undersökning svarade 43 procent att dessa oegentligheter påverkar hur myndigheten utför sitt arbete.
 
Enligt BRÅ har hot och våld mot tjänstemän i stat och kommun, oräknat polis och vaktpersonal, ökat med 44 procent de senaste fem åren.