Hälsosam tävling för restauranger
En uppmaning har gått ut till 14 500 restauranger runt om i landet. Det är Föreningen Nyckelhålet på restaurang som tillsammans med Ticket Rikskuponger/Rikskortet skapat en tävling för att hitta restaurangernas bästa tillagningstips på hälsosam mat. Den restaurang som ger bästa tipsen vinner 10 000 kronor i resecheckar för idrottsevenemang.
 
Enligt en undersökning som FOOD-projektet genomfört bland landets restaurangägare svarar var fjärde person att restaurangpersonalen har en hög kunskap om hälsosam matlagning. Det är den kunskapen som Nyckelhålet på restaurang och Ticket Rikskuponger vill sprida med tävlingen. Detta då FOOD-undersökningen också visar att 73 procent av Sveriges restauranger anger att de borde och vill öka sina kunskaper om balanserad kost, skriver de båda organisationerna i ett pressmeddelande.
 
– Dagligen bombarderas vi av olika dieter och hälsotips i media och det är många gånger svårt att veta vad som verkligen fungerar i restaurangernas praktiska vardag. Vi vet att det finns många svenska kockar som kan laga spännande och hälsosam mat som också är en riktig smakupplevelse. Syftet med den här tävlingen är att lyfta fram den kunskapen och visa på hur enkelt det kan vara att lyckas i köket med de rätta tipsen, säger Ulf Bohman, VD Nyckelhålet på restaurang.

FOOD-undersökningen visar även att efterfrågan på hälsosam mat blir allt större bland landets lunchgäster. Att maten inte är hälsosam nog och att den innehåller för mycket kalorier är anledningen till att närmare 15 procent av landets lunchätare väljer att ta med sig egen mat istället för att gå ut och äta.

– Idag måste restaurangerna tänka mer på hälsoaspekten i matlagningen av den enkla anledningen att det efterfrågas av gästerna. Det är en utveckling som vi ser mycket positivt på och vill premiera med denna tävling. Vi går ut till samtliga av de 14 500 restauranger som ingår i Edenreds nätverk, men självklart är alla restauranger välkomna att skicka in sitt bidrag, säger Martin Jönsson, Pressansvarig, Ticket Rikskuponger/Rikskortet.
 
Tävlingen som pågår under februari och mars är indelad i två kategorier, en för enskild restaurang och en för kedja. När tävlingen är slutförd så kommer resultatet att sammanställas och kommuniceras brett så att alla som vill kan ta del av det. Det allra bästa tipset presenteras på Nyckelhålets hemsida i april
och priset är 10 000 kronor i resecheckar för idrottsevenemang.

Anmälan kan göras via denna länk
 
/FoodMonitor