Efter påtryckning från SLV
– tillverkare backar om fuskskinka
Som FoodMonitor berättat om tidigare så hotade Livsmedelsverket med att vidta rättsliga åtgärder mot charktillverkaren Skaraborgs chark & fågel AB eftersom bolaget använder märkningen ”Pizzaskinka”. ”Pizzaskinka” innehåller inte skinka utan bogfläsk och olika tillsatser. Nu backar bolaget.
 
I ett brev till Livsmedelsverket säger Skaraborgs chark & fågel AB att man ska ”byta namn från pizzaskinka till pizzatopping”.
 
– Jag tycker det är väldigt bra att de tar bort namnet skinka. Skinka ska vara bakdelskött från gris, säger Karin Cerenius, enhetschef för Västra Götaland, Livsmedelsverket.
 
– Pizzatopping är ett namn som inte ger några sådana förväntningar. Som konsument får man själv läsa på innehållsförteckningen vad toppingen är för något.
 
Skaraborgs chark & fågel AB är inte det enda charkföretaget som använder märkningen ”Pizzaskinka”. Livsmedelsverket kommer att slå ner på fler bolag framöver.
 
– Det här är en fråga som vi kommer att tag i på fler ställen i landet, säger Karin Cerenius.
 
Enligt flera bedömare har Livsmedelsverket tagit för lång tid på sig att vidta åtgärder mot bolag som använder märkningen ”Pizzaskinka”. Det håller Karin Cerenius med om.
 
– Det har tagit ganska lång tid för Livsmedelsverket får vi erkänna att sätta ner foten i den här skinkdebatten. Skaraborgs chark & fågel AB är ett av de första bolagen vi har börjat utreda.
 
Varför har det tagit tid för er att agera mot fuskskinkan?
 
– Innan vi gick med i EU fanns det en klar definition på vad skinka är för någonting. Sedan försvann en del av de definitionerna i och med EU-inträdet. Efter det har vi själva fått definiera vad vi kan kräva av bolagen. Det har tagit tid för oss att förstå vad vi kan och vad vi inte kan göra inom regelverket i EU, säger Karin Cerenius.
 
HÅKAN FRISELL
 
Läs mer: 

SLV hotar med rättsliga åtgärder mot fuskskinka

Fuskskinka på pizzeria anmäld till Livsmedelsverket