gddaimg_5508
Bilden: Till vänster Claes Grännsjö med Lennart Robberts. 
Mästerkock vill höja gäddans status 
Benrik, dyig, och illasmakande. De negativa omdömena om gäddan är många. Men det dåliga ryktet är oförtjänt. Det menar mästerkocken Claes Grännsjö från Göteborgskrogen Kock och Vin.
– Gäddan har bra konsistens och är fet. Det är en underbar fisk, säger han.
 
Under gårdagen var Claes Grännsjö, som själv är uppvuxen i Sunne, i Karlstad för att visa matklustret Värmlandsmat hur gädda kan bli till gourmetmat.
 
Claes Grännsjö tror att ett av de största problemen med gäddan är att den är så benrik. Men det går att lära sig hur man benar ur den i en handvändning, vilket han demonstrerade för den samlade pressen.

 

gddaimg_5546

 
I Värmland fångas cirka ett ton gädda per år. En del går till fiskauktioner i Göteborg och hamnar sedan bland annat i länder som Frankrike där fisken anses som en lyxrätt.
 
Gäddan är en delikatess om man tillagar den rätt menar Lennart Robberts som är ordförande i Värmlandsmat.
 
– Precis som alla andra har jag erfarenheten att skär man bitar av gäddan rakt av, kokar den och har i kryddpeppar och lagerblad, så är det inte speciellt gott.
 
gddaimg_5554
– Rätt tillagad så är den en kulinarisk läckerhet. Jag åt smörstekt idag, säger han.
  
Lennart Robberts tror att försäljningen av gädda från Värmland skulle kunna öka betydligt.
 
– Vi behöver fiska mer gädda i Värmland. Den är alldeles underfiskad. Gäddan är också en fisk som reproducerar sig väldigt bra. Och vad är mer värmländskt än gädda. Älgen möjligtvis, säger han. 
 
HÅKAN FRISELL