Ica:s mat orsakade
matförgiftning på SJ:s tåg
Nyligen blev ett SJ-tåg från Luleå försenat. Därför beslutade bolaget att bjuda passagerarna på mat. Knappt 300 portioner kylda färdigförpackade rätter köptes in från en Ica-butik i Sundsvall och värmdes upp på tåget. Men maten orsakade matförgiftning. Händelsen är anmäld till Livsmedelsverket. 
 
Enligt en internutredning som SJ gjort verkar maten inte ha värmts upp tillräckligt av personalen på tåget. Enligt bolagets regler ska den värmas till mer än 72 grader Celcius för att ta död på eventuella bakterier.
 
”Anledningen till att maten inte blev tillräckligt upphettad kan gissningsvis ha berott på att personalen kände sig stressade över att på kort tid behöva värma och servera en stor mängd mat till en stor mängd hungriga kunder. Man gjorde då det oförlåtliga: förkortade uppvärmningstiden för att vinna tid”, skriver Mårten Dunér, Cateringchef hos SJ, i ett brev till Livsmedelsverket.
 
Det är oklart hur många resande som har drabbats. SJ säger sig endast ha tagit emot ett klagomål från en resenär som blivit matförgiftad. Den personen började enligt uppgift kräkas efter att ha ätit maten från Ica.
 
SJ har meddelat Livsmedelsverket att man beslutat att omgående genomföra följande åtgärder när det gäller maten ombord på tågen:
 
1. Förändrade rutiner vid akut beställning av mat för bjudning.
2. Begränsat sortiment av den mat som beställs akut för bjudning ombord.
3. Förändrade instruktioner om uppvärmning av mat.
 
HÅKAN FRISELL