Musten firar ett sekel
I år är det 100 år sedan den första musten tillverkades i Sverige och nu rullar den första leveransen av Apotekarnes julmust ut från bryggeriet i Falkenberg, meddelar Carlsberg Sverige. Totalt dricker svenskarna varje jul cirka 32 miljoner liter julmust enligt AC Nielsen. Apotekarnes står för över hälften av försäljningen.
  
– Svenskarna är trogna sina jultraditioner där julmust är lika självklart på julbordet som julskinka och sill. I år firar Apotekarnes lite extra när julmusten fyller 100 år, och följer vi de senaste årens trend så kan vi hoppas på försäljningsrekord även i år, säger Daniel Eriksson, bryggmästare på Carlsberg Sverige.

 

Must lanserades 1910 som ett alkoholfritt alternativ till den då populäraste måltidsdrycken: ölen. Julmusten har stora likheter med traditionell öl genom att vara mörk, skumma samt vara smaksatt med malt och humle. Dagens julmust har sitt ursprung i Tyskland där den svenska kemistudenten Harry Roberts forskade fram receptet på mustextrakt som är grunden till vår julmust. På 20-talet bytte man från julöl till julmust och försäljningen tog fart på riktigt.

 

– Receptet på julmustextraktet är fortfarande hemligt, men jag vet så mycket som att humle och malt ingår och utöver det så är det en rad ingredienser som ger musten sin karakteristiska, fylliga smak. För att få den ännu fylligare, rundare och mjukare så kan man lagra musten på glasflaska i ett år, fortsätter Daniel Eriksson, bryggmästare på Carlsberg Sverige.
 
Källa: Carlsberg Sverige