susanne-vi bryr oss om djurenBodalsgrisen
– nytt varumärke
ska lyfta grisbönder
Nästa vecka lanserar Konsumentföreningen Bohuslän Älvsborg och Värmlands Chark AB gemensamt varumärket Bodalsgrisen. Syftet är att lyfta grisköttproduktionen i Dalsland och Bohuslän.
 
– Vi satt ihop med Värmlands Chark i höstas och såg på möjligheten att ta från gårdar här i Dalsland och Bohuslän. Det var så det började. Nu lanserar vi Bodalsgrisen, säger Mikael Mattsson, marknadschef, Konsumentföreningen Bohuslän Älvsborg.
 
– Vi värnar inte bara om uppfödarna utan vi värnar även om slakten. Slakten sker inom Dalsland. Vi vill kunna se att det finns en lokal förankring i varje led. Grisarna är uppfödda i Bohuslän och Dalsland, och slaktas i Dalsland, säger Jesper Gunnarsson Berg, vd i Värmlands Chark AB som är ett dotterbolag till Konsum Värmland.
 
Enligt uppgift har 14 grisbönder lovat att leverera totalt cirka 200 grisar per vecka till Bodalsgrisen. Slakten ska ske i Dahlbergs slakteri i Brålanda
 

bodalsgrisen

 
En av grisbönderna som är med i Bodalsgrisen är Susanne Borssén (bilden ovan till vänster) som driver Sallebyns Gård i Brålanda. Hon har stora förhoppningar på konsumentföreningarnas initiativ.
 
– Det är bra att någon tar initiativ. Vi måste ju göra någonting. Vi får ta minsta halmstrå för att verkligen få folk att köpa svenskt. Annars kommer vi att försvinna till slut, säger hon.
 
/FoodMonitor
 
Fotograf: Lasse Forsberg. Grafisk design: GIDÉ Illustration & Design.