Bitter strid
om hygieniska
godisautomater
KARLSTAD Marknaden för godisautomater som hygieniskt pytsar ut lösgodis till konsumenter börjar ta fart på allvar. Uppfinnarbolaget Click Candy AB i Arvika har nyligen träffat ett preliminärt avtal med grossisten Privab Grossisterna AB som på sikt väntas ge miljonintäkter. Butikskedjan Ica har börjat testa Click Candy AB´s maskiner i sina butiker. Samtidigt vill nu Fredrik Junkell, en före detta delägare i Click Candy och tillika vd i ett konkurrerande bolag, försätta Click Candy AB i konkurs vid Värmlands tingsrätt.
– Vi är utsatta för attacker från deras sida. De försöker med alla medel att få omkull oss. Jag har gråtit så jobbigt har det varit. Det här är höjden av fräckhet, säger Mikael Gunstad (foto), vd i Click Candy AB, och som tillsammans med sin dotter Frida Gunstad äger majoriteten av aktierna i bolaget.
– Vi har ett krav på dem på 340 000 kronor och de har erkänt att de har en skuld till oss. Men de vägrar att betala. Det är därför vi tvingas gå till tingsrätten, säger Fredrik Junkell, styrelseordförande i Bleckslagaren Investment AB.
Click Candy AB´s hygieniska godisautomat uppfanns gemensamt av Mikael Gunstad, Frida Gunstad, och Fredrik Junkell, och har patenterats. Det patentet ägs idag av Click Candy AB.
För att ta fram prototyper av automaten använde de sig av bolaget Ljuniq AB i Laholm där Fredrik Junkell är styrelseledamot och ägare. Som en av grundarna av Click Candy AB ägde han även 40 procent av aktierna i det bolaget.
Men samarbetsproblem i bolaget gjorde enligt uppgift att Fredrik Junkell förra våren blev av med sina aktier i ett hembudsförfarande vid Borås Tingsrätt.
Han har sedermera riktat ersättningskrav mot Click Candy AB för arbete han påstår att Ljuniq AB utfört. Den tvisten hamnade i höstas i Värmlands tingsrätt och är ännu inte avgjord.
Nu har alltså ett annat bolag där Fredrik Junkell är styrelseordförande, Bleckslagaren Investment AB, begärt Click Candy AB i konkurs. Anledningen är att när Fredrik Junkell ägde 40 procent av aktierna i Click Candy AB så kom man överens om att alla aktieägare skulle skjuta till kapital, totalt 800 000 kronor. Mikael Gunstad gjorde det, men inte Fredrik Junkell, påstår Click Candy AB.
Vid tingsrättsförhandlingen igår kunde inte Bleckslagaren AB´s advokat, som deltog per telefon, på ett övertygande sätt visa att bolaget betalat 340 000 kronor till Click Candy AB eller krediterat beloppet.
Fredrik Junkell anser att Click Candy AB erkänt att skulden finns och har begärt dem i konkurs eftersom pengarna inte betalats tillbaka.
– Jag har fått ett antal mejl där de erkänner att beloppet är riktigt, säger Fredrik Junkell.
Hur har pengarna överförts till Click Candy AB?
– Det kan jag inte svara på riktigt. Grunden är att de erkänner skulden men de betalar inte.
Kan du inte förklara hur överföringen gått till?
– Det är en irrelevant fråga, säger Fredrik Junkell.
Det tycktes också stå klart vid tingsrättsförhandlingen att Click Candy AB inte är på obestånd, och därmed enligt bolaget inte kan försättas i konkurs av den anledningen. Click Candy AB har disponibla medel på över en halv miljon kronor. Dessutom är bolagets patent på sin godisautomat idag värt uppskattningsvis 1.5 miljoner kronor.
– Eftersom vi kan bevisa att bolaget inte är på obestånd så kan inte bolaget försättas i konkurs vad vi förstår, säger Ragnar Törner, styrelseordförande i Click Candy AB.
– En ogrundad konkursansökan är olaglig och kan leda till skadeståndskrav.
Kommer ni att utnyttja det?
– Det kommer vi absolut att göra. Om domen är så formulerad att det finns grund och skäl att kunna betrakta detta som en ogrundad konkursansökan kommer vi utan tvekan att stämma dem på ett kraftigt skadestånd, säger Ragnar Törner.
Click Candy AB har nyligen tecknat ett preliminärt avtal med grossisten Privab Grossisterna AB som kan ge upp mot 2.5 miljoner kronor i licensavgifter och royaltyn under de kommande två åren. Privab får därmed även ensamrätt till Click Candy AB´s maskiner i Sverige. Även liknande bolag i Norge har visat stort intresse.
Men den stora marknaden för hygieniska lösgodisautomater är i Tyskland där försäljning av lösgodis som konsumenter får plocka själva är förbjuden.
Därför kom det som en stor överaskning för Click Candy att Fredrik Junkell är vd i bolaget Mixmo AB som marknadsför en godisautomat med liknande design som deras. Mixmo AB ställer nu även ut på mässor i Tyskland.
– Vi vet inte om det är ett plagiat. Om det är ett patentintrång så kommer vi att slå till väldigt hårt. Då kan de tvingas att lyfta automaterna från marknaden, säger Ragnar Törner.
Enligt Fredrik Junkell skiljer sig Mixmo AB´s hygieniska lösgodisautomat på betydande sätt från Click Candy´s automat.
– Det är en helt annan princip som den bygger på så det är en helt annan produkt. Mixmo har tecknat ett avtal med karamellkungen kring den produkten, och de kommer att ställa ut den i ett antal butiker. Så det känns jättebra, säger han.
Ragnar Törner tycker att det kan vara positivt med fler automater på marknaden.
– Det är inte bara en nackdel att det kommer ut en ytterligare hygienisk automat. Fördelen om en konkurrent kommer ut med en hygienisk automat, förutsatt att det inte är ett patentintrång, är att då blir hygieniska automater mer etablerade som ett krav på marknaden. Och det gynnar alla parter. Så det finns två sidor av det här, säger han
Värmlands tingsrätt väntas meddela domen om Click Candy AB försätts i konkurs på tisdag nästa vecka.
HÅKAN FRISELL
FoodMonitor-Fakta:
Hur stor skillnad är det mellan Click Candy´s och Mixmo´s automater?
Avgör själv här. Båda bolagen har lagt ut filmer på YouTube:
Click Candy.
Mixmo.
Läs mer om Click Candy här:
Sargat Click Candy på väg att vändas
Innovativ nyhet för hantering av lösgodis