landleylammfile1
Landleys Frestelser:
Grillad lammfilé med mangosallad
Madeleine Landley: Vet du vad det bästa med att vara stadsbo är? Att lämna stan... Jag har bott i Stockholms innerstad hela mitt liv. Jag älskar att bo mitt i smeten, känna stadens puls och att ha nära till i stort sett allt. Restauranger, mataffärer och shoppingstråk ligger bara ett stenkast bort. Men det finns ingen bättre känsla, än att efter några veckor fyllda med för mycket jobb, packa bilen och dra ut till landstället. Här betar djuren fritt, det är långt till närmsta butik och naturen finns precis utanför dörren. Det är omväxlingen man behöver för att ladda batterierna. Det enda som kan störa är möjligtvis grannens traktor.
 
Jag talade nyligen med en kollega ifrån Norrland som tyckte att det var så kul att vi Stockholmare kallar det för "landet". I Norrland säger man minsann "stugan", informerade han högtidligt. När jag försökte förklara att vårt hus inte är en stuga, utan mer en tvåvånings-villa, så ruskade han på huvudet. Det spelar ingen roll, det heter "stugan".
   
Jahopp… så nu sitter jag här i "stugan". Grillen har vi redan invigt med en härlig lammfilé, påsken till ära, och några gånger till blir det nog garanterat innan vi åket hem på måndag. När jag fyllde år förra månaden fick jag en rök i present – ja, jag hade önskat mig det, så det var inte så konstigt. Så förutom att grilla, är planen att röka fisk – utan grannar i närheten som blir inpyrda och upprörda. Efter lite research på nätet är jag mycket nyfiken på att prova den. Har du några goda tips är det bara att gå in på Landleys Kök och lämna en kommentar. Jag kommer garanterat göra alla fel i boken.
   
Du är förstås också välkommen att gå in och berätta vad du ska laga för gott i påsk. Mycket ägg och sill hoppas jag? Här kommer i alla fall ett recept på lammfilé. Lamm äts ofta runt påsk och har fått dras med den orättvisa uppfattningen att det smakar kofta. Jag håller inte med. Lamm är fantastiskt gott, blir mört och fint – och med rätt tillbehör, som här – så blir det en toppenstart på en lite längre helg. Glad påsk! Vi ses snart igen.
   
Detta recept och många fler, hittar du i Landleys kök
   
       
Grillad lammfilé med mangosallad, fetaostgratinerade rotsaker och citrus- och vitlökscreme
   
För: 4 personer 
Temperatur: 225 grader 
 
landleylammfileFetaostgratinerade rotsaker:
4 morötter
4 stora rödbetor
150g fetaost
salt, peppar
   
Kött:
600g lammfilé
1 citron (skal)
salt, peppar
240g salsiccia
   
Citrus- och vitlökscreme:
2 vitlöksklyftor
1/2 citron (saft)
2 dl creme fraiche (34%)
salt, peppar
   
Mangosallad:
2 mango
2 röda äpplen
50g machésallad
       
1. Skala och skiva morötter och rödbetor. Koka rödbetorna i saltat vatten i ca 15 minuter, när det är 5 minuter kvar, lägg i morötterna. Häll av vattnet och fördela ut rotsakerna på en plåt. Ringla över smör, salta och peppra. Ställ i ugnen, 225° i ca 15 minuter. Tag ut, smula fetaost över och ställ sedan in 5-7 minuter till.
   
2. Skölj av köttet och låt rinna av. Riv skalet från en citron över och salta och peppra på båda sidorna. Grilla korvarna och köttet. När lammet har fått en innertemperatur på ca 60° är det klart. Skär upp salsiccian till mindre munsbitar.
   
3. Pressa vitlök och rör ihop med saften från citronen och creme fraiche. Salta och peppra, ställ sedan skålen i micron på högsta effekt i ca 30 sekunder. Ställ sedan svalt.
   
4. Skala mangon, tärna upp den och äpple och blanda ihop med machésallad.
   
madeleine1Servera med hickorysås och ett glas rött, förslagsvis: Monti Garbi Ripasso (nr 5328) 

 

 

/Madeleine Landley i FoodMonitor 2012-04-06