amadeleinerecept4
Landleys Frestelser: Lakritsfromage
med limemarinerade hallon
Madeleine Landley: Jag har alltid antagit att fromage är svårt att göra och lätt att misslyckas med – tänk vad fel jag hade. Ända sedan jag var liten och fram till nu har vi alltid gjort pulver-fromage – ni vet sån där som man bara blandar ihop med vatten eller mjölk och ställer i kylen. Kanske är det på grund av pulverfromagen (och kanske även på grund av lathet) som jag aldrig provat att göra egen.
 
Eftersom jag lever efter filosofin att man inte kan säga att något är äckligt utan att ha smakat, så tänkte jag att jag lika gärna kan leva efter ”man vet inte om det är svårt förrän man provat”. Därför bestämde jag mig för att ge hemmagjord fromage en chans.
 
Som en sann lakritsfanatiker bestämde jag mig för att göra lakritsfromage. Jag använde mig av Premium Liquorice Powder ifrån Ramlösa lakritsfabrik  Självklart kan inte enkelheten i att röra ihop vatten och pulver jämföras med att göra en riktig fromage, trots det tyckte jag varken att det var komplicerat eller jobbigt.
 
Tre skålar och fyra grundingredienser behövs; ägg, socker, grädde och gelatin. Just gelatin har jag ett vaksamt öga till. Vid några tillfällen har jag råkat ut för en bamsebit med oupplöst gelatin – mitt i en god tårta – uäck! Sen har vi ju också incidenten med sambon som för första gången skulle använda gelatin och bjöd på betongpannacotta. Den fick man äta med betongborr... Alltså var det med en viss skepsis som jag gav mig på gelatinet.
 
Två saker bör du tänka på när du gör den här fromagen; se till att den gula äggsmeten som gelatinet ska ner i inte är för kall – rumstemperatur är bra. Rör sedan ihop det noga, annars blir det gelatinklumpar. Medan jag spånar vidare på nya recept med gelatin får ni här testa Landleys lakritsfromage – den är försvinnande god. Passande nog var det också lakritsens dag i går, så varför inte suga lite på karamellen en dag till?
 
madeleinerecept4Lakritsfromage med limemarinerade hallon
 
För: 6-8 personer
 
2 tsk gelatinpulver
2 msk kallt vatten
3 ägg
1 dl socker
2,5 dl vispgrädde
3 tsk lakritspulver
200g hallon
1/2 lime
1 tsk socker
 
1. Dela äggen till 2 vitor i en bunke och 3 gulor i en annan bunke. Vispa gulorna pösiga tillsammans med hälften av sockret. Vispa sedan vitorna till hårt skum tillsammans med andra hälften av sockret. Tillsätt lite socker i taget under vispningen.
 
2. Vispa ihop grädden med lakritspulvret i en tredje bunke.
 
3. Häll ner gelatinpulvret i en kopp med kallt vatten och låt det svälla ca 5 min. Lös sedan upp gelatinet genom att ställa koppen i ett varmt vattenbad. Se till att den gula äggsmeten inte är för kall och blanda därefter ner den i gelatinlösningen. Rör om ordentligt. Vänd ner vitorna och till sist grädden. Rör inte mer än nödvändigt. Häll upp i efterrättsskålar eller glas och låt stelna i kylen minst 1 timme.
 
4. Tina hallonen och rör ihop med limesaft och socker. Klicka upp hallonen på toppen av fromagen.
 
madeleine1Detta recept och många fler hittar du i Landleys Kök

 
/Madeleine Landley i FoodMonitor 2012-04-13