Två dagisbarn skadade
- Findus återkallar pannkakor
En pojke på 1.5 år i Västerås och en 2-årig pojke i Stockholm har drabbats av svåra allergiska reaktioner efter det att de ätit färdigmattillverkaren Findus ”Pannkakor Vegan” på dagis. Bolaget har återkallat pannkakorna som tillverkats av en underleverantör i Tyskland. Livsmedelsverket har skickat ut ett larm till samtliga EU-länder.
 
– Den ena fick en allergisk reaktion i form av kräkning. Den andra fick en allergisk reaktion så att han svullnade upp. Båda två är kända äggallergiker, säger Anna Broekman, kommunikationschef, Findus Sverige AB.
 
– Man hade adrenalin på skolorna så de fick adrenalininjektioner med detsamma.
 
Tvååringen fick föras till sjukhus. Findus misstänker att det kan ha funnits äggprotein i pannkakorna och har skickat in prover till analys. Svar väntas denna vecka.
 
– Vi vet inte om det är ägg i pannkakorna. Men när det är två stycken som drabbas så blir misstanken extra stark.
 
Findus har återkallat hela den misstänkta lotten med pannkakor på cirka 5 000 kilo. Pannkakorna har enbart distribuerats till storkök via grossisterna Servera och Menigo.
 
Tillverkaren av pannkakorna är det tyska bolaget Lawa OHG, som är en av Europas största tillverkare av kylda och frysta pannkakor. Findus köper enligt uppgift alla sina "Pannkakor Vegan" från det bolaget. Pannkakorna har tagits fram speciellt för allergiker.
 
– Produkten ska vara anpassad till de som har allergiska besvär. Ägg och mjölk är ersatta av havremjöl.
 
Enligt Findus förnekar Lawa OHG att de skulle ha kontaminerat pannkakorna.
 
– Vi har fått uppgifter om att det inte är något misstag som har skett från deras sida.
 
Enligt Findus så fick man information om den drabbade 1.5-åringen på onsdagen den 18 april och på torsdagen om 2-åringen, från daghemmen.
 
– Informationen fick vi dagarna efter varandra, säger Anna Broekman.
 
Men Livsmedelsverket, som har tillsynen över bolaget, säger sig bara ha fått information om 2-åringen. Den informationen publicerades även i det europeiska larm, RASFF, som gick ut under torsdagen förra veckan.
 
– Vi fick information från Findus om att en tvååring pojke, som tydligen var äggallergiker, hade reagerat väldigt kraftigt på pannkakor. Vi har inte information om ytterligare något barn, säger Wolfgang Heger, veterinärinspektör på Livsmedelsverket.
 
Vad tycker du om att Findus nu säger att det är två barn vid två olika dagis som skadats?
 
– Det vet jag ingenting om. Det framgick i inte av den informationen vi fick. Det skulle förvåna mig mycket om de skulle ha på något sätt hemlighållit det första fallet, säger Wolfgang Heger.
 
Findus har tidigare varit i blåsväder när bolagets produkter skadat allergiker. I augusti och september 2009 insjuknade två skolflickor efter det att de hade ätit produkter från Findus i skolbespisningen.
 
– Det gick så långt att det gick till en domstolsförhandling i det fallet. Det slutade med att Findus fick betala ett ganska högt bötesbelopp, säger Wolfgang Heger.
 
HÅKAN FRISELL
 
Läs mer:
Åklagarkammare straffar Findus
 
FoodMonitor-Fakta (källa Findus):
Findus återkallade pannkaka:
Artikelnr 66152 Pannkakor Vegan (utan tillsatt mjölk och ägg).
Lotkod 2065
Bäst före: utgången av 09.2013.