Nytt fall av galna ko-sjukan i USA
USA har drabbats av ett nytt fall av galna ko-sjukan, bovin spongiform encefalopati, eller BSE. Det drabbade djuret upptäcktes nyligen i centrala Kalifornien efter en rutinanalys. Enligt det amerikanska jordbruksdepartementet kom inget infekterat kött in i livsmedelskedjan. 
 
"Djurkadavret finns i en anläggning i Kalifornien och kommer att förstöras. Djuret skulle inte slaktas och bli livsmedel. Så det utgjorde aldrig någon risk för människors hälsa. Dessutom kan inte mjölk överföra BSE", säger John Clifford, chefsveterinär hos det amerikanska jordbruksdepartementet, USDA.
 
Det här är det första fallet av BSE som upptäckts i USA på sex år. Totalt är detta det fjärde fallet som upptäckts i landet.
 
När det första fallet med BSE upptäcktes i USA i december 2003 föll exporten av nötkött med hela 82 procent. Japan och Kina har sedan dess haft restriktioner på amerikanskt nötkött.
 
Det totala antalet rapporterade fallen med BSE globalt sett har sjunkit dramatiskt de senaste decennierna. 1992 registrerades flest, hela 37 311 stycken. 2011 var den siffran nere i 29.
 
/FoodMonitor