raskannas
RaskAnnas skrämde slag på Svenska Celiakiungdomsförbundet
För ett par veckor sedan hade Svenska Celiakiungdomsförbundet årsmöte på Nääs slott i Lerums kommun. Cirka 40 personer deltog. När de hade börjat äta pannkakor från färdigmattillverkaren RaskAnnas så upptäckte de att dessa enligt innehållsförteckningen skulle innehålla mjölk och vetemjöl. Nu har förbundet anmält bolaget till Livsmedelsverket.
 
”När vi håller på att värma pannkakorna för lunchen och alla har börjat äta så kommer min kollega ut och visar ingrediensförteckning för mig. Där står det att pannkakorna skall vara gluten och mjölkfria, men i ingrediensförteckning står det att de innehåller mjölk, vetemjöl”, skriver Svenska Celiakiungdomsförbundet i en anmälan till Livsmedelsverket.
 
”Det var inte kul och absolut inte okey. Alla dessa människor hade kunnat bli jättesjuka.”
 
RaskAnnas levererade enligt uppgift 200 pannkakor till mötet. Förbundet har berättat för FoodMonitor att ingen blev sjuk. Därför drar man slutsatsen att det var ingrediensförteckningen som var fel.
 
Enligt Margeretehills Gård AB, som äger varumärket RaskAnnas, så berodde felmärkningen på att deras etikettsystem inte fungerade som det skulle efter en uppgradering nyligen.
 
– Av någon anledning så hamnade ingredienserna på fel rad i databasen. Så det är ingredienser från en annan pannkaka som har hamnat på den glutenfria. Felet har varit korrekturläsningen, säger Niclas Lindgren, vd i Margeretehills Gård AB.
   
– De hade inte kunnat få fel pannkakor. Den som har packat de här lådorna har sett att det står glutenfri på. De står inte och detaljläser innehållsförteckningen.
 
Förstår du Svenska Celiakiungdomsförbundets kritik?
 
– Jag kan tycka att kritiken är ytterst befogad, säger Niclas Lindgren.
 
/FoodMonitor
 
Foto: Svenska Celiakiungdomsförbundet.
 
FoodMonitor-Fakta:
Varumärket RaskAnnas ägs av Margeretehills Gård AB.
Omsättning: 12 Mkr (2010).
Resultat före skatt: minus 2.5 Mkr.
Antal anställda: 10.
 

t20