Saltå Kvarn lanserar nu tre smaksatta extra jungfruolivoljor från Portugals första biodynamiska olivgård. Oljorna är naturligt smaksatta med citron, mandarin respektive basilika. Oliverna pressas tillsammans med den färska frukten eller kryddan som skördats samma dag.
Såväl oliverna som frukterna och basilikan odlas biodynamiskt i regionen Alantejo i sydöstra Portugal, av familjen Bernhard- Zehnder, meddelar Saltå Kvarn. Kallpressning sker mekaniskt tillsammans med helt nyskördad citron, mandarin eller basilika. Olivsorterna som används är Cobrançosa, Cordovil de Serpa och Galega Vulgar, som är typiska för regionen.
De tre smakerna:
Saltå Olivolja Mandarine har en fruktig smak med tydlig pepprighet och mandarinkaraktär. Den passar bland annat till sallad, asiatisk mat, kött och chokladdesserter.
Saltå Olivolja Lemon har en mjuk karaktär med växande pepprighet och fräsch smak av citrus. Gott till exempelvis fisk, halstrade grönsaker och sallad, tipsar Saltå Kvarn.
Saltå Olivolja Basilicum har krämig karaktär med aningen beska och pepprighet samt smak av färsk basilika. Saltå Kvarn rekommenderar denna bland annat till färska grönsaker, tomater, pasta och ost.
Fakta: De tre extra jungfruolivoljorna är alla ekologiska (EU-märkta) och biodynamiska (Demetermärkta). Flaskor à 250 ml.