salakvarnbovetemjol
Saltå Kvarns leverantör slarvade
med rengöring
- utsatte glutenallergiker för fara
Nu har det hänt igen. Slarv med rengöringen hos en underleverantör utsätter glutenallergiker för fara. Denna gång drabbades matbolaget Saltå Kvarn och deras produkt Bovetemjöl 500 g.
– Leverantören har inte följt de rutiner man hade för rengöringen. Man kommer nu att flytta produktionen av bovetemjöl till en produktionsanläggning där man inte hanterar någon gluten över huvud taget, säger Åsa Lindeblad, kvalitetsansvarig, Saltå Kvarn.
 
Saltå Kvarn upptäckte kontamineringen i bovetemjölet själva vid en stickprovskontroll för över en vecka sedan. Men då stoppade Saltå Kvarn inte produkten eller återkallade den från sina kunder inom dagligvaruhandeln.
 
Glutenallergiker utsattes för fara ända tills i fredags denna vecka då bolaget gick ut med ett pressmeddelande om att de då återkallat produkten.
 
Detta var enligt Åsa Lindeblad ett medvetet agerande från bolaget sida. Man ville inte i onödan ta bort produkten från butikshyllorna.
 
– Vi ville ju bekräfta så att det inte var något som var fel med analysen och ta även ett referensprov och kontakta vår leverantör och sådana saker.
 
Enligt Saltå Kvarn har totalt cirka 3 000 kilo bovetemjöl kontaminerats med gluten. Produkten Bovetemjöl 500 g har sålts av butikskedjan Coop över hela landet, och även hos en del Ica-handlare i Stockholm
 
Vet ni om det är någon som blivit skadad av er kontaminerade produkt?
 
– Vi inte fått några reklamationer. Det är ingen som har hört av sig. Men sedan vet man inte om det är någon som ätit och mått dåligt. Det kan jag inte garantera.
 
– Sedan vi stoppade leveranserna har vi ringt runt till butiker. Det har funnits en del kvar i hyllorna.
 
Saltå Kvarn lägger locket på när det gäller att tala om vilken leverantör det är som är ansvarig för kontamineringen av Bovetemjöl 500 g.
 
Trots upprepade påstötningar väljer bolaget att inte svara på den frågan.
 
HÅKAN FRISELL
 
FoodMonitor-Fakta:
Enligt Saltå kvarn upptäckte man 45 ppm gluten i ett prov och 64 ppm i ett annat prov som bolaget tog på produkten Bovetemjöl 500 g. Gränsen för att få kalla något glutenfritt är enligt bolaget 20 ppm.
 
Enligt Saltå Kvarn gäller återkallelsen endast Bovetemjöl märkt med bäst-före datum 02 2013 och Batch 47.Förpackningar med annat bäst-före datum påverkas inte enligt bolaget.
 
Foto: Saltå Kvarn.
 

t20