kycklingslaktatslv
Bilden: Visar hur "rödskinn" kan se ut. Bilden är inte tagen på Torsåsens Fågelprodukters anläggning i Falkenberg. Foto: SLV. 

 

Torsåsens Fågelprodukter åtalsanmäls för "rödskinn" 
Livsmedelsverket har skickat en åtalsanmälan mot kycklingslakteriet Torsåsens Fågelprodukter i Falkenberg till Åklagarkammaren i Halmstad. Anledningen är att myndigheten upptäckt en kyckling i bolagets produktion som inte blivit tillräckligt avblodad.
– Vi gör en anmälan för vi ser väldigt allvarligt på det här. Vi vet inte om den kan ha varit vid medvetande vid slakten, säger Thomas Jönsson, enhetschef på Livsmedelsverket.
 
Vad var det som hände? 
 
– Bolaget hänger upp kycklingarna för hand på ett band. De går därefter in i en karusell till ett mörkt rum. Där åker de ner i ett bedövningsbad med vatten och ström. Kycklingarna tappar medvetenhet och sedan åker de in i en maskin som öppnar upp pulsådrarna på dem i halsen. Vår veterinär som jobbar på fabriken blev tillsagd av personalen att en kyckling inte blivit avblodad.
 
– I det här fallet kan det vara så att maskinen inte öppnat en artär eller ven och blodet är kvar i kroppen helt och hållet. Då kan kycklingen vakna till liv, återfå medvetandet. Blir ett djur inte rätt bedövat eller rätt avblodat så kan det finnas en risk för mycket lidande. Vi har satt en regel att vi alltid gör en åtalsanmälan på sådant här.
 
Jimmy Samuelsson är vd i Torsåsen Fågelprodukter. Enligt honom är det ovanligt att kycklingar inte blir tillräckligt avblodade på fabriken i Falkenberg.
 
– Det kan uppstå ett par tre "rödskinn" om året. Så kallar vi dem. På 10 miljoner kycklingar, säger han. 
 
Vidtar ni några åtgärder efter det som nu har hänt?
 
– Vi kan inte vidta mer åtgärder än vi redan gör för det sitter folk hela tiden och bevakar att kycklingarna är riktigt uppskurna i halsen.
 
Du tycker att ni har ett säkert system i fabriken? 
 
– Så säkert som det kan vara när människor är inblandade.
 
Hur ser du på att ni blivit åtalsanmälda? 
 
– I detta fall så tycker jag det var utomordentligt tveksamt, säger Jimmy Samuelsson.
 
HÅKAN FRISELL