formlifecorexin
Norsk myndighet stoppar pengar
till skandalbolaget FormLife
Den norska myndigheten Forbruker Europa har fått ta emot över 600 anmälningar mot det danska skandalbolaget FormLife sedan i februari från uppprörda konsumenter i Norge. FormLife säljer bland annat bantningspreparat på nätet. Nu har myndigheten fått nog. FormLife stoppas från att dra pengar från konsumenternas konton.
 
– Forbruker Europa har fått stopp på pengaflödet till den danska firman FormLife som säljer kosmetik och bantningsprodukter. Det är inte längre möjligt för bolaget att dra pengar från kundernas betalkort och bankkonton, säger Ragnar Wiik, chef för Forbruker Europa.
 
Swedbank har på begäran av Forbruker Europa avslutat sitt kortavtal med FormLife. Även inkassobolaget Gotha Finans har sagt upp sitt avtal med FormLife.
 
Dessutom svartlistas FormLife nu av kortföretagen Visa och MasterCard, meddelar Forbruker Europa.
 
FormLife´s bedrägeri fungerar på så sätt att konsumenter som beställer ett provpaket på nätet dessutom smygs på ett abonnemang. Detta genom avtalsvillkor på webbsidor och i e-postmeddelanden som är svåra att upptäcka.
 
FormLife drar ofta upp till 2 000 norska kronor från konsumenternas konton för en försändelse. Forbruker Europa uppskattar att bolaget för närvarande omsätter mellan 20 000 - 50 000 norska kronor varje dag på sin verksamhet i Norge.
 
De kunder som vänt sig till Forbruker Europa med klagomål mot FormLife har sammanlagt blivit lurade på uppskattningsvis en miljon norska kronor.
 
Forbruker Europa anser att FormLife agerat i strid med gällande lagstiftning.
 
– De villkor som framgår på FormLifes hemsidor är inte samma som förbrukarna accepterat när de beställt sina varor. Marknadsföringen är vilseledande och i strid med marknadsföringslagen. Forbruker Europa anser också att FormLife handlat i strid med ångerrätten och avtalslagen. Det föreligger därför inte en avtalsgrund för att dra pengar från konsumenternas konton. Finansavtalslagen kräver att detta ska vara på plats för att en penningtransaktion ska vara giltig, säger Ragnar Wiik.
 
FormLife har även lurat många svenska konsumenter. Konsumentverket med dotterorganisationen Konsument Europa har den senaste tiden fått in cirka 150 anmälningar.
 
Konsument Europa meddelar FoodMonitor att man tagit kontakt med sin motsvarighet i Danmark för att få stopp på bolagets härjningar i Sverige.
 
HÅKAN FRISELL
 
FoodMonitor-Fakta: 
FormLife säljer bland annat följande produkter via sin hemsida: 
Viktminskningspreparatet Corexin, avgiftningsplåstret LIFE Detox, kosttillskottet Vipro MAX, hudkrämen A+, hårvårdsprodukten Argan Shine, tandblekningsmedlet White Strips Nordic, samt antirynkmedlet IRIS. 
 
Enligt Konsumentverket heter FormLife också Nordic Health Group ApS. 
 
Foto: Konsument Europa.