21-åring fick hjärtstillestånd
– hade ätit Jack3D 
15 minuter. Så länge var 21-åringen Shan Sheikh hjärtdöd efter det att han fallit ihop på ett gym i Kalmar. Nu misstänker hans läkare att det storsäljande kosttillskottet Jack3D är orsaken. Det rapporterar tidningen Barometern.
– Jag överlevde. Nu känns det som om jag har fått en födelsedag till, säger Shan Sheikh till tidningen.
Shan Sheikh tog sin första dos av Jack3D, ett populärt kosttillskott som säljs av bland andra Gymgrossisten, i mitten av april. Jack3D innehåller den dopingklassade substansen 1.3-dimetylamylamin, även kallat DMAA. Då mådde han toppen och kunde träna stenhårt på gymmet.
Men på det efterföljande träningspasset en vecka senare, då han innan hade tagit kosttillskottet igen, hände något oväntat. Efter två set med skivstången blev allt svart. Shan Sheikh hade drabbats av ett hjärtstillestånd.
Tack vare ett snabbt ingripande av personalen på gymmet och de två kompisar han tränade tillsammans med kunde hans liv räddas. De fick göra hjärt- och lung- räddning i nästan tio minuter innan ambulansen kom.
Shan Sheikh låg sedan medvetslös i respirator i drygt två dygn på Länssjukhuset i Kalmar innan han återfick medvetandet. Under den tiden höll hans läkare honom nedkyld för att skydda hans hjärna.
Läkaren misstänker att Jack3D orsakade hjärtstilleståndet och har därför anmält preparatet till Läkemedelsverket. I sin anmälan uppmärksammar läkaren myndigheten dessutom om att DMAA misstänks ha orsakat två dödsfall i USA i februari.
Sviterna efter hjärtstilleståndet blev svåra för Shan Sheikh. För att få hjärtat att slå normalt måste han nu bära på en inopererad defibrillator.
– Den ger hjärtat en chock om pulsen går över 190, säger han till Barometern.
Shan Sheikh berättar för tidningen att hans liv förändrats för alltid. Han kommer i fortsättningen vara kritisk till vad han stoppar i sig. De kosttillskott han numer äter är bara vitaminer.
HÅKAN FRISELL