New Yorks borgmästare
vill förbjuda stor läsk
New Yorks borgmästare Michael Bloomberg vill förbjuda försäljningen av stora flaskor, bägare, och andra förpackningar med läsk i bland annat restauranger, på teatrar, och från mobila matvagnar. Anledningen är att man vill bekämpa den fetmaepidemi som breder ut sig i staden. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
 
Enligt offentlig statistik lider 58 procent av alla vuxna, och 40 procent av skolbarnen, i New York av fetma.
 
Enligt uppgift så vill Michael Bloomberg, enligt det förslag han lagt fram för stadens fullmäktige, förbjuda stora förpackningar med drycker som är ”sötade med socker eller annan kolhydrat med mer än 25 kalorier per 8 ounces, och innehåller mindre än 51 procent mjölk eller mjölksubstitut som ingrediens räknat på den totala volymen”.
 
Förslaget gäller bland annat Coca-Cola och Pepsi i bägare och förpackningar större än 16 ounces, motsvarande 5.7 deciliter.
 
New York har de senaste åren vidtagit flera åtgärder för att förbättra invånarnas hälsa. 2003 införde staden ett rökförbud på restauranger. Sedan dess har man även drivit kampanjer för att minska halten salt i maten, och förbjudit transfetter.
 
Huruvida borgmästarens förslag till förbud mot att sälja stora bägare och förpackningar med läsk går igenom väntas beslutas av stadens fullmäktige den 12 juni.

 

/FoodMonitor