finalister 1
Finalisterna till Årets Konditor klara
Fyra kvinnor och en man har kvalificerat sig till finalen av, det svenska mästerskapet för professionella konditorer, Årets Konditor. Finalisterna är (från vänster i bild): Sylvain Marron, konditorkonsult från Göteborg, Märta Grundberg, PM Bröd & Sovel i Växjö, Cecilia Andersson, Tössebageriet i Stockholm, Jessica Ragnarsson, Nya Konditoriet i Umeå och Lina Tollemark, RC Chocolat i Sigtuna.
 
Årets Konditor arrangeras av Sveriges bagare & konditorer och finalen äger rum på Nordiska museet i Stockholm den 12 oktober i samband med Chokladfestivalen. Årets tema är ”Höst” och finalisterna ska inom loppet av sex timmar skapa en trevåningstårta, tre olika praliner samt valfritt bakverk av en hemlig råvara.
 
– Temat höst öppnar verkligen upp för fantasin och ger konditorerna ett stort utrymme att visa upp både sin kreativitet och den hantverksskicklighet som de använder sig av dagligen i sitt yrke. Vi vill med årets tema se bakverk som är innovativa både till smak och utseende och som tar det traditionella hantverket vidare, säger Martin Lundell, vd på branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som arrangerar tävlingen Årets Konditor.
 
Samtliga bakverk ska tillverkas på plats på Nordiska museet och en stor publik kommer att följa konditorerna tävlingen igenom. Skapelserna bedöms av en metodjury och en smakjury. Vinnaren tilldelas den ärofulla titeln Svensk Mästare i konditori och ett stipendium på 40 000 kronor.
 
– Det är roligt att se hur tävlingen Årets Konditor haft stor betydelse för utvecklingen av konditorbranschen i Sverige. Årets finalister är såväl tekniskt skickliga som estetiskt begåvade och kan verkligen konsten att skapa stor njutning för både öga och gom med sina bakverk. Det ska därför bli oerhört spännande att se hur de tolkar temat i årets tävling, säger Martin Lundell.
 
/FoodMonitor