madeleinerecept21juni
Landleys Frestelser: Laxfjärilar med vattenmelonsallad och smörslungad mandelpotatis
Madeleine Landley: Tre dagar ledigt – det känns väl skönt? Du kanske tillhör en av dem som börjar semestern, eller rent av redan har påbörjat den? Trevligt i så fall, för nu verkar värmen ha hittat tillbaka.

I morgon är dagen då det ska drickas Pripps Blå, badas från bryggor och dansas runt stång. Det är något särskilt och magiskt med midsommarafton. Bord ska fyllas med god mat, luften med glatt sorl och stugor med övernattande gäster. Glömmas bör förstås inte att mygg ska jagas. För många ska det dessutom festas långt in på morgontimmarna.
 
Den här rätten är som gjord för en ljummen sommarkväll. Passa på och njut, för som Tomas Ledin sa, sommaren är kort. Jag hoppas ni får en fin midsommar och en skön semester.
   
Laxfjärilar med vattenmelonsallad och smörslungad mandelpotatis
För: 4 personer
 

madeleinerecept21juni1Smörslungad dillpotatis:
500g mandelpotatis
1/2 citron
2 msk flytande smör
2 msk färsk, klippt dill
salt, peppar
 
Vattenmelonsallad:
70g machésallad
200g sockerärtor
1 kg vattenmelon
300g buffelost
 
Laxfjärilar:
4 laxfjärilar
1 msk olivolja (gärna med fänkål)
4 msk riven parmesanost
salt, peppar, lökpulver, oregano
 
1. Halvera mandelpotatisarna på längden och koka mjuka i saltat vatten. Slå av vattnet och ha ner smör, kryddor och klippt dill i kastrullen. Lägg på locket och skaka runt.
 
2. Fördela ut machésallad, halverade sockerärtor, vattenmelontärningar och bitar av buffelost på tallrikarna.
 
3. Hetta upp en stekpanna så att den blir riktigt varm. Ha ned oljan och sedan laxfjärilarna. Krydda, och stek sedan hastigt på varje sida (ca 1-2 min per sida). Avsluta med att riva parmesanost på ovansidan av laxen.
 
4. Lägg upp mandelpotatisarna på tallriken och sedan laxen ovanpå. Servera med en klick naturell creme fraiche.
 
madeleine1
Detta och många andra recept hittar du i Landleys Kök

/Madeleine Landley i FoodMonitor 21.06.2012