City Gross medger att GMO-fritt inte betyder fritt från GMO
Bergendahls lovade i en kampanj tidigare i höst att grisköttet i deras City Gross-butiker kommer från grisar som är uppfödda med foder som är GMO-fritt. Nu medger bolaget att det inte innebär att fodret är fritt från GMO.
 ”Vi hade inte kunnat gå ut i en kampanj och säga det här köttet kommer från grisar som inte har fått GMO-foder, men att det kan finnas upp till 0.9 procent. Det kan man ju inte kommunicera till vanliga kunder, säger Annica Hansson-Borg, miljö- och kvalitetschef hos BergendahlsGruppen.
 
Livsmedelsverket rasar och kallar Bergendahls kampanj oseriös. Det går enligt myndigheten inte att kontrollera om grisarna fått i sig foder med GMO under sin uppväxt.
 
”Jag tycker det är bekymmersamt att man inte kan kontrollera”, säger Zofia Kurowska, statsinspektör hos Livsmedelsverket.
 
EU bestämde sig i början av 2000-talet för en förordning som säger att GMO-fritt foder till bland annat grisar får innehålla upp till 0.9 procent GMO.
 
”0.9 procent är ett politiskt beslut som EU-länderna kunde enas om. Någonting skulle man ha. Det är inte vetenskapligt baserat”, säger Zofia Kurowska. 
 
/FoodMonitor