Så tar du hand om
maten i rötmånaden
I stora delar av landet har rötmånaden redan börjat. Värme och fukt gör matvaror lätt dåliga. Därför har Livsmedelsverket tagit fram några enkla råd för att hålla maten fräsch – och minska matsvinnet.
 
– Rötmånaden kan ses som en påminnelse om vad som egentligen alltid gäller när man förvarar och hanterar mat. Varma och fuktiga sommardagar är naturligtvis en utmaning, eftersom bakterier och mögel trivs som allra bäst då, säger Mats Lindblad, mikrobiolog vid Livsmedelsverket.
 
– Det gäller att hålla maten kall från butiken till hemmet, att ha ordentligt kallt i kylskåpet och att tvätta händerna innan man lagar eller äter mat. Och att våga lita på sina sinnen – titta, lukta och smaka på maten innan du slänger den.
 
Tänk på det här när du handlar mat (källa Livsmedelsverket):
 
Det kan bli mycket varmt i bilen under varma sommardagar. Ta gärna med en kylväska med frysta kylklampar eller en kylväska med kylaggregat som kopplas till ett uttag i bilen.
 
När du kommer hem:
 
Se till att kylvaror genast kommer in i kylskåpet. Hållbarhetstiden kan förkortas betydligt om maten står framme i rumstemperatur.
 
Kontrollera ditt kylskåp, lagom temperatur i kylen är + 4-5 grader. Med en termometer kan du se var i kylskåpet det är kallast. Placera de känsligaste livsmedlen där. Känsliga livsmedel är till exempel köttfärs och färsk fisk.
 
Ta inte fram mer till måltiden än vad du tror ska gå åt. Livsmedel som tas ut och in i kylskåpet får kortare hållbarhetstid.
 
Livsmedel märkta med bäst före-datum kan ätas även efter detta datum om de förvarats vid rätt temperatur. Titta, lukta och smaka på maten – verkar maten okej går den bra att äta!
 
På utflykt, på landet eller i båten:
 
Packa matsäcken i kylväska med kylklampar.
 
Se till att du har möjlighet att tvätta händerna efter toalettbesök och innan du ska laga mat.
 
Använd inte samma skärbräda och kniv för rått kött och sallad, eller diska redskapen noga emellan.
 
/FoodMonitor
 

t20