madeleinerecept19juli
Landleys Frestelser: Vegetarisk pasta
Madeleine Landley: Krångla inte till det. Vissa dagar har man hur mycket tid som helst att stå i köket, andra vill man bara slöa eller göra något annat. Då passar det bra med en god och snabblagad pastarätt.
 
En vegetarisk pasta är perfekt att svänga ihop på sommaren – då blir man inte så däst. I den här godingen får fräscha, italienska smaker stå för innehållet, medan en skvätt fin, extra virgin olivolja får agera sås.
 
Jag bjöd vid ett tillfälle en god vän på denna pasta. Vad jag hade glömt var att han verkligen avskyr grönsaker. Skymtar minsta lilla blad av ört eller sallad pillas det bort med en irriterad min. Till min förvåning slukade han hela tallriken och sa med ett nöjt flin ”nu har jag fått i mig tillräckligt mycket grönsaker för resten av året”. Sedan tillade han ”och det var gott!”. Jag får tolka det som att det var ett bra betyg.
 
Vegetarisk pasta
För: 6-8 personer

1 aubergine
1 zucchini
4 vitlöksklyftor
1 rödlök
1 burk kidneybönor
40g rucola
100g cocktailtomater
1dl kalamataoliver
5 bitar soltorkade tomater
1dl solrosfrön
1/2 dl olivolja
3 msk balsamvinäger
salt, peppar, oregano

500g spaghetti (modell tjockare)
parmesanost

1. Skala auberginen och skiva upp den samt zucchinin till halvmånar. Hetta upp en panna med lite smör och två pressade vitlöksklyftor och ha ner zucchini och auberginen. Stek på låg värme tillsammans med salt, peppar och vitlökspulver grönsakerna mjuknat. Ös över i en skål.

2. Hacka två vitlöksklyftor och röd lök och fräs detta i stekpannan till löken mjuknat. Skölj kidneybönor och rucola, och halvera cocktailtomaterna – ha ner det samt kalamataoliver och strimlade, soltorkade tomater tillsammans med de stekta grönsakerna.

3. Rosta solrosfröna i en het panna tillsammans med lite salt och en skvätt olja. Rör runt så att de inte bränns. När de börjar knäppa är de klara.

4. Koka pastan och häll sedan av vattnet. Vänd ner alla grönsakerna, krydda och ringla sedan över balsamvinäger och olja. Vänd runt och servera med riven parmesan.

 

madeleine1Detta recept och många fler hittar du i Landleys Kök

 
/Madeleine Landley i FoodMonitor 19.07.2012