Madeleine Landley: Nässlor går att skörda och äta under hela sommarhalvåret. De ger god smak åt soppor och gratänger som påminner lite om spenat med en viss svartvinbärston. Sikta in dig på de breda, ljusgröna bladen, de smala och mörkgröna är ofta inte kul att ha att göra med då de blivit träiga och taggiga. Och glöm för all del inte gummihandskarna!
Mixa ihop soppan och servera antingen i ett glas av modell mindre och ha som en liten shot före maten, eller ha som huvudrätt och servera med en bit rustikt bröd. Oavsett vilket du väljer blir den en riktig goding tack vare den speciella nässelsmaken i kombination med krämig kokos.
1. Snoppa och skölj nässelbladen med gummihandskar på.
2. Smält smör i en kastrull och ha ner pressad vitlök och sambal oelek. Vänd ner nässelbladen och fräs upp under omrörning ett par minuter.
3. Slå på vatten och låt puttra under lock på mediumvärme i ca 5 minuter.
4. Slå på vispgrädde och kokosmjölk och kör sedan till en slät soppa med mixerstav. Värm på igen och maka av med salt, peppar, socker och äppelcidervinäger.
Detta recept och många fler hittar du i Landleys Kök