madeleinerecept9augLandleys Frestelser: Svamp- och getostpaj med bacon
Madeleine Landley: Det må kännas tråkigt att semestern är över och att hösten är i antågande, men inga bekymmer – hösten har trots allt så mycket trevligt att bjuda på. Själv är jag en sån där som redan i juli börjar köpa stora koftor och raggsockor. Vid det här laget har jag hela garderoben full av dem, men de är så mysiga att kura ihop sig med framför öppna spisen att jag inte kan låta bli. 
Råkar det bli en regnig höst får man också en bra ursäkt att vara inomhus och spela kort, titta på en film eller laga en massa god mat.
Dessutom är det dags att skörda de egna odlingarna – om man nu har sådana. Bönor och fina, späda morötter börjar redan blir redo att ryckas upp. Har man inga egna odlingar kan man förstås också ta en tripp till butiken för att välja och vraka bland fräscha höstgodsaker.
Frågan är dock om inte det allra bästa med hösten är att dra på sig gummistövlarna och bege sig ut med svampkorgen? Skogen är full av svamp – och i år är det ett riktigt kantarellår. Det fullkomligt kryllar av dem! Därför tycker jag det passar med en god paj att fylla med de senaste fynden från skogen. Jag gör min paj med sconesbotten och i en springform, då blir det mer smak på skalet och enkelare att servera. God jaktlycka!
Svamp- och getostpaj med bacon
För: 4 personer
Sconesbotten:
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
50 gram smör
1,5 dl mjölk
Fyllning:
2 liter blandsvamp
1 vitlöksklyfta
1 msk äppelcidervinäger
15 cm purjolök
1 paket bacon
10 bitar soltorkade tomater
200g getost
Stanning:
3 ägg
3 dl vispgrädde
2 vitlöksklyftor
2 msk färsk klippt, persilja,
salt, peppar, oregano

1. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Mosa ihop mjölet med smöret och häll sedan på mjölken. Rör ihop med en gaffel och knåda sedan sitt en slät deg. Kavla ut degen och placera över pajformen. Platta ner degen i formen och nagga botten med en gaffel. Förgrädda i 200° i 6 minuter.
2. Stek svampen till all vätska försvunnit. Klicka i smör i pannan och ha ner pressad vitlök, vinäger och skivad purjolök. Låt blandningen fräsa upp och låt den sedan svalna. Stek baconet till det nästan är knaprigt, låt svalna och rinna av på en bit hushållspapper. Skiva sedan upp till mindre bitar.
3. Skala getosten. Blanda ihop svampen med smulad getost, bacon och strimlade soltorkade tomater. Ha sedan ner röran i pajskalet.
3. Vispa ihop ägg och grädde med pressad vitlök, färska örter och kryddor. Slå stanningen i pajskalet och grädda i ca 30-35 minuter i 225°.

madeleine1
Detta recept och många fler hittar du i Landleys Kök

/Madeleine Landley i FoodMonitor 09.08.2012