madeleinerecept6sep
Landleys Frestelser:
Mammas falukorv i ugn
Madeleine Landley: När jag var liten lagade min mamma ofta falukorv i ugn. Det är ett kärt barndomsminne, och just falukorv är en av mina favoriter. Jag minns hur mysigt det var när mamma stod och varvade tomat, ost och korv, följt av de underbara dofterna som sedan spred sig från ugnen ut i köket. Jag fick självklart alltid smaka en rå skiva falukorv när mamma stod där och lagade – det var tradition.
Tiden går och nu lagar jag denna rätt själv. Det fina är att det är en sån där lättlagad rätt som de flesta gillar – framför allt barn. Dessutom kan man variera och uppdatera innehållet i oändlighet. Vill man kan man byta ut tomater och ost mot soltorkade tomater och mozzarella, och på så vis få en medelhavstouch. Eller varför inte göra en lyxigare vuxen-variant med lufttorkad skinka, getost och äppelskivor?
Servera med potatismos, eller som här, med en smakrik blomkålsstomp späckad med purjo. Hur gott som helst!
Mammas falukorv i ugn
För: 4 personer
Temperatur: 225°
Korv:
800g falukorv
4 msk senap
2 tomater
100g ost
2 gula lökar
2 msk flytande smör
salt, peppar
Blomkålsstomp:
1 stort blomkålshuvud (ca 500g)
2 dl creme fraiche (34%)
10 cm purjolök
salt, peppar
1. Häll smör i en ugnsfast form. Skiva tomat och skär osten till stavar. Lägg falukorven i formen och skär med täta snitt in emot mitten på ytterkanten av korven (dek ska sitta ihop i mitten, så skär inte hela vägen in). Bred senap i varje skåra och varva med tomat och ost i skårorna.
2. Hacka löken och strössla ut i botten av formen. Salta och peppra och ställ in i 225° i ca 30 minuter.
3. Dela blomkålet till mindre träd (tag även med stammen). Lägg ner i saltat vatten och koka mjukt (ca 20 minuter). Häll av vattnet och kör blomkålen med en mixerstav för ett slätare stomp, eller en potatismosare för en mer “chunky”. Rör i creme fraiche, strimlad purjo samt kryddor. Ställ åt sidan och hetta sedan upp hastigt innan servering.
madeleine1
 Detta recept och många fler hittar du i Landleys Kök

 /Madeleine Landley i FoodMonitor 06.09.2012