Mafeleinerecept14sept2
Landleys Frestelser:
Morotsvåfflor med limefrosting
Madeleine Landley: I Stockholm faller regnet tungt mot trottoarerna. Det känns att det är höst i luften. Under ruggiga höstdagar tycker jag det är som mysigast att sätta på lite skön musik, ta på sig mystofflorna och bara ta det lugnt. Ingen stress eller press. Dessutom kanske man slår upp ett glas rödvin och tänder en brasa – om man har tillgång till en sådan.
Så här till hösten passar det bra med rustikare mat – typisk husman. Paj, som är en av mina favoriträtter, är ett alldeles utmärk alternativ i skiftet mellan sommar och höst. Det är varken för tungt eller lätt. Därefter, när det är skördetid, är det dags för varma grytor och mustiga soppor. Att laga mat efter säsong och utbud gör det bara extra kul.
För att avrunda en middag kan det sitta fint med något sött efteråt. Varför inte göra våfflor? Våfflor passar precis när som helst – vare sig det är solsken ute eller regn och rusk. Dessutom är det synd att begränsa våffelätandet enbart till en enda dag om året. Att göra dem är heller inte svårare eller bökigare än något annat. Bara att vispa ihop, grädda, och sen är det klart.
När vi bjöd i till våffelbuffé i våras gick den här varianten åt i rasande fart. Riktigt goda, och perfekta framför brasan när vinden ruskar om träden utanför.
Madeleinerecept14sept1Morotsvåfflor med limefrosting
Ca: 10-12 våfflor
Våfflor:
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 dl mjölk
100g margarin
2,5 dl riven morot
salt, socker
Frosting:
1 lime
100g lätt färskost (ex. Philadelphia)
2 msk florsocker
1 dl vispgrädde
1. Riv skalet ifrån en lime och rör ihop med färskost och florsocker. Vispa grädden och vänd sedan ner denna i färskosten. Ställ svalt.
2. Blanda ihop mjöl med bakpulver och rör sedan ner mjölk och smält margarin. Ha ner en nypa socker och en nypa salt och rör ihop till en smet.
3. Riv morötterna på de små hålen på ett rivjärn eller en mandolin. Rör ihop med våffelsmeten och grädda sedan i våffeljärn. Våfflorna kan med fördel gräddas i förväg. Lägg då de färdiggräddade våfflorna i en påse under tiden. Hetta upp ugnen till 225°, lägg in våfflorna på ett galler och in i ugnen till de blivit genomvarma och fått tillbaka sin sprödhet (ca 5-10 minuter).

madeleine1
Detta recept och många fler hittar du i Landleys Kök

/Madeleine Landley i FoodMonitor 14.09.2012