”Glas i mat är oftast inte så farligt”
Som FoodMonitor berättat om tidigare så har en Ica-chef anmält att hans medarbetare i Kungälv blivit serverade broccolipaj som innehöll glas i en personalmatsal som drivs av matbolaget Fazer. Broccolipajen har leverarats av färdigmattillverkaren Dafgårds. Men enligt Livsmedelsverket, som har tillsynen över bolaget, är det inte så farligt med glas i mat.
– Glas i mat är oftast inte så farligt. Om man kommer till sjukhus med glas så skickar de oftast hem en och säger att ät lite sparris så ordnar det sig, säger Karin Cerenius, enhetschef för Västra Götaland, Livsmedelsverket.
– Man kan lätt tro att det är väldigt farligt. Naturligtvis ska det inte förekomma men själva risken i sig är inte så stor.
Enligt Karin Cerenius har Livsmedelsverket klassificerat Dafgårds som ett A-företag. Livsmedelsverket har en inspektör som regelbundet besöker bolaget.
– Vår erfarenhet av Dafgårds är att de har en mycket bra hantering. De gör väldigt bra utredningar, säger hon.
Vad säger ni till konsumenter som är oroliga över att det hittats glas i Dafgårds broccolipaj?
– Till folk som är oroliga säger vi att är detta är ett företag där vår bedömning är att de har bra säkerhetrutiner.
Dafgårds har inte velat tala om vilka av deras kunder som fått den drabbade broccolipajen. Men det tycker Karin Serenius inte är något problem.
– Det är företaget som har ansvar för sina produkter och de har bra rutiner för att återkalla om det behövs.
Men borde inte Dafgårds ta det säkra före det osäkra och stoppa pajen tills de vet var glaset kommer ifrån?
– Vår erfarenhet är att de gör det här på ett bra sätt, säger Karin Cerenius.
HÅKAN FRISELL