madeleinerecept20septLandleys Frestelser: Fransyskakotletter med grillade aprikoser, morotsgratäng och rödbets- och getostpuré
Madeleine Landley: I skrivandets stund sitter jag i Frankrike. Utanför mitt fönster breder stora, höstgula fält ut sig och solen skiner och ger en behaglig temperatur. Några lätta molnslöjor har dragit in över den klarblåa himlen och lagt en perfekt diffusering – utmärkt när man ska ut och fota.
I går åkte jag och matbloggerskan, Karoline Nordefors, ner till Chablis tillsammans med ett glatt gäng vininportörer samt hotell- och restaurangfolk. En snabb flight ner avlöstes av en desto längre biltur på grund av en inte allt för användarvänlig GPS. När vi till slut kom fram var det skönt att dyka ner i sängen och drömma om spännande viner.
Snart bär det av till Chablis för att fota, sedan ska vi vidare till vinproducenten Laroche för att skörda och prova vin, äta gott och lära oss en massa. Det ska bli så kul! Mer om det kommer ni att kunna läsa i min blogg, Landleys kök, under kommande vecka. Under tiden som jag upplever Frankrike kändes det passande att ni får laga en riktigt höstig, franskinspirerad rätt. Hoppas det smakar.
Fransyskakotletter med grillade aprikoser, morotsgratäng och rödbets- och getostpuré
För: 4 personer
Fransyskakotletter:
1kg stek av fransyska
4 dl vitt vin
6 vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt
8 kvistar färsk rosmarin
steksnöre
2 msk balsamic cream
salt, peppar
Rödbets- och getostpuré:
75g skalfri getost (president)
2 rödbetor (ca 300g)
2 msk creme fraiche
salt, peppar
Morotsgratänger:
8 morötter i blandade färger
3 ägg
2,5 dl matlagningsgrädde
1 vitlöksklyfta
Grillade aprikoser:
8 aprikoser
1 msk råsocker
1. Ansa fransyskan och klappa in salt och peppar. Låt köttet vila ca 15 minuter, skär sedan till fyra tjocka bitar rakt över fiberriktningen. Knyt ihop varje bit med steksnöre och peta in kvistar av rosmarin under snöret.
2. Halvera vitlökar och strimla upp chilin. Ha ner allt i slökokaren tillsammans med vitt vin. Fördela ut köttbitarna och starta grytan. Låt stå i 5 timmar på lägsta effekten.
3. Skiva upp morötterna och fördela ut i inoljade små ugnsfasta formar (ca 12 cm). Vispa ihop grädde, ägg, pressad vitlök och kryddor. Slå över stanningen och ställ in i ugnen i 200° i ca 35 minuter.
4. Skala rödbetorna och dela till mindre bitar. Koka mjuka i saltat vatten (ca 25-30 minuter). Slå av vattnet och ha ner rödbetorna i en mixer. Klicka i creme fraiche och ha ner getost. Kör till en slät creme.
5. Hetta upp en grillpanna och börja med att steka på halverade aprikoser. Stek bara nån minut på varje sida och lägg sedan ur aprikoserna. Strö råsocker över snittytan och låt svalna. Stek på köttet på hög värme så att köttbitarna får grillränder. Ringla över balsamic cream under stekningen. Servera med några salladsblad.
madeleine1
Detta recept och många fler hittar du i Landleys Kök

/Madeleine Landley i FoodMonitor 20.09.2012