madeleinerecept28sep1
Landleys Frestelser: Filodegsinbakad falukorv
med stekt bön- och nässelröra
Madeleine Landley: Falukorv är en av mina favoriter i köket – det blir så krämigt och gott. Som en bonus är det även snabb- och lättlagat. En av utmaningarna med falukorv är för min del att göra något annorlunda. Falukorv är en sån där råvara som gärna lagas om och om igen på samma vis – falukorv i ugn, stroganoff eller vanliga stekta skivor är inte helt ovanliga tappningar. Känner du igen dig?
För ett år sedan gjorde jag korvtorn som jag fyllde med godsaker. Det blev också startskottet för fler annorlunda varianter. I somras blev det ”Blommig falukorv” och därefter spännande ”Falukorvsbakelser” (självklart hittar du alla recepten i Landleys kök). Då jag här om veckan hade filodeg liggandes i kylen växte ännu en variant fram; filodegsinbakt falukorv. Jättegott med en härlig nässelsallad.
Nässlor hör inte bara våren till, man kan faktisk skörda nässlor under hela sommaren och hösten. Klipper man bara ner plantan då och då så kommer det upp nya och späda kvistar som går utmärkt att äta. Sikta in dig på ljusgröna och tunna blad. De träiga och mörka är inget kul att ha att göra med. Har du nu inte tillgång till färska nässlor kan man lika gärna fräsa upp exempelvis bladspenat, rucola, mangold eller rödbetsblast.
Filodegsinbakad falukorv med stekt bön- och nässelröra
För: 4 personer
Temperatur: 200°
madeleinerecept28sep2Falukorv:
800g falukorv
1 rulle filodeg
5 msk flytande smör
150g fetaost
salt, peppar, vitlökspulver
Stekt bön- och nässelröra:
100g vaxbönor
100g nässlor
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 burk kidneybönor
1 rött äpple
Currycreme:
1 dl creme fraiche
1 tsk curry
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar
1. Rulla ut filodegen och tag ut 6 skikt. Lägg ut ett lager åt gången och pensla lite smör mellan varje. Varva smör och filodeg och smula sedan ut fetaost på det översta lagret. Skär bort snibbarna på falukorven och lägg den ovanpå filodegen. Krydda, vik in kanterna på filodegen och rulla sedan in korven. Ha lite smör i en ugnsfast form, lägg i korven och grädda sedan i 200° i ca 25-30 minuter.
2. Dela vaxbönorna till mindre bitar och koka lätt i saltat vatten ca 5 minuter.
2. Ansa nässlorna från stjälkar med hjälp av ett par gummihandskar och grovhacka löken. Fräs upp smör och vitlök i en stekpanna och ha ner nässlor, lök och bönor. Fräs under omrörning på mellanvärme ca 10-15 minuter. Häll upp röran i en skål och blanda med sköljda kidneybönor och tärnat äpple.
3. Rör ihop creme fraiche tillsammans med curry och vinäger samt salt och peppar.
 
madeleine1
Detta recept och många fler hittar du i Landleys Kök

/Madeleine Landley i FoodMonitor 28.09.2012