culinary team
Sverige tog hem
delseger i Kockolympiaden
Idag avgjordes de sista deltävlingarna i Olympiade der Köche i Erfurt, Tyskland. Fazer Culinary Team från Sverige tävlade i storköksklassen mot 15 andra internationella lag. Det svenska laget tog hem guldmedaljen med 96 poäng av maximala 100. ”Laget har gjort en suverän insats”, konstaterar Kurt Weid som är mentor för det svenska laget. Den totala vinnaren av Olympiade der Köche utses imorgon, onsdag.
”Att ta guldmedalj första gången man är med i ett så här stort sammanhang och tävlar är helt fantastiskt”, fortsätter Kurt Weid.
Tävlingen blev en rejäl prövning. Fem timmars förberedelser och två timmars service av 150 gäster, maximalt med anspänning och tävlingsnerver gör att det är ett trött men lyckligt gäng som pustar ut.
– Vi gjorde vårt absolut bästa och är så nöjda med att få en guldmedalj. Tror att alla i laget kan stämma in på att det här är det roligaste vi har gjort i vår karriär. Förutom att jag har funnit fem nya vänner för livet så har tävlingen vässat mina färdigheter och utvecklat mig både som människa och kock, säger Joachim Mueller, lagkapten för Fazer Culinary Team.
Svenska råvaror
Domarna var särskilt intresserade av de typiskt svenska råvarorna som hjortron och strömming. Råvaror som också är mycket ovanliga i internationella matlagningssammanhang.
Menyn som laget tävlade med får maximalt kosta 3,50 Euro per person och den ska bestå av soppa till förrätt, varmrätter med kött, fisk och ett vegetariskt alternativ, en salladsbuffé och en dessert, enligt ett pressmeddelande från Fazer.
– Det är stora krav som ställs på ett lag i den här divisionen. Vi är stolta över vad laget har åstadkommit och över att vi faktiskt kan säga att vi lagar lunch i världsklass, säger Anette Björnlund, marknadsdirektör Fazer Food Services AB
Fakta Olympiade der Köche: Maxbetyg för tävlingen är 100 poäng, och för att erhålla en guldmedalj krävs att laget uppnår minst 96 poäng. Silvermedalj ges till alla lag med minst 92 poäng och brons till de lag med minst 88 poäng. Vem som blir den totala vinnaren av Olympiade der Köche i klassen storkök avgörs imorgon onsdag.
Fakta Fazer Culinary Team: Laget består av Joachim Mueller, Daniel Sparrfeldt, Niklas Edgren, Niclas Melin och Emma Jigblad, som till vardags arbetar på Fazers lunchrestauranger runt om i Sverige. Lagets mentor är Kurt Weid. Menyn som laget tävlade med kallas ”Genom djupa hav och gröna skogar”, och är en säsongsanpassad meny med fokus på höstens finaste nordiska råvaror. I år var första gången som Fazer Culinary Team ställde upp i Olympiade der Köche. Läs mer om Fazer Culinary Team här
/FoodMonitor