madeleinerecept11oktober
Landleys Frestelser: Bacontoppad torskrygg och bruten potatis med mango- och kräftsallad
Madeleine Landley: Härom veckan åt jag en alldeles fantastisk middag på en restaurang i Stockholm. Stället var nyrenoverat och öppnat under nytt namn, och själva inredningen var inbjudande och personalen i toppklass. Vid detta tillfälle hade jag förmånen att följa med två riktiga vinnördar och jag kan förstå att de valde denna restaurang; ena väggen bestod av en gigantisk vinkyl – i stort sett från golv till tak – proppad med spännande viner. Jag åt en torskrygg med oxsvanskompott som bara smälte i munnen, och det omsorgsfullt utvalda rödvinet passade perfekt till. Det blev ett av de bästa restaurangbesöken jag varit med om.
Nu till helgen kände jag att det var dags att skaka liv i en gammal klassiker. Torskrygg är fantastiskt gott och passar utmärkt med både söta och rökiga smaker. I vanlig ordning är den här rätten lätt att laga och fri från gluten. Villl du bjuda på något som garanterat blir en favorit hos gästerna? Då är denna ett säkert kort. Servera med ett gott vin, förslagsvis Trio Chardonnay
Bacontoppad torskrygg och bruten potatis med mango- och kräftsallad
Bruten potatis:
700g små potatisar
2 msk margarin
salt, peppar
Torskrygg:
4 styckfrysta torskryggsfiléer
1 msk margarin
1 msk citronsaft
salt, peppar, timjan, oregano, chilipulver
1 paket bacon
Sallad:
1 mango
1 gurka
170g kräftstjärtar i lake (1 burk)
3 salladslökar
1/2 kruka gräslök
1/4 röd lök
70g babyspenat
25g margarin
1 vitlöksklyfta
2 tsk skånsk senap
1 msk äppelcidervinäger
salt, peppar, persillade
1. Koka potatisarna med skalet på. Slå av vattnet och häll smör i en ugnsfast form. Lägg i potatisarna och knacka sönder dem med en ismortlare eller en burk. Ringla över smör och salta. Värm ugnen till högsta temperatur med grilleffekt och ställ in potatisarna ca 5-8 minuter. De ska bli lite småknapriga på ytan.
2. Tina torskryggen om den är fryst. Lägg upp filéerna i en ugnsfast form, krydda och ringla över flytande smör. Ställ in formen i 200° i cirka 10-15 minuter.
3. Skär baconet i remsor och stek det halvknaprigt. Låt rinna av på ett hushållspapper.
4. Skala mango och gurka och tärna upp. Skiva salladslök, skär rödlöken i smala klyftor och klipp gräslöken. Slå av vattnet från kräftstjärtarna och blanda allt i en bunke.
5. Smält margarinet tillsammans med en pressad vitlöksklyfta. Rör ihop med senap, vinäger och kryddor. Ringla över salladen och servera med bruten potatis samt torsken toppad med bacon.
madeleine1
Detta recept och många fler hittar du i Landleys Kök

/Madeleine Landley i FoodMonitor 11.10.2012