madeleinerecept18okt
Landleys Frestelser: Vermoutgräddiga fläskmedaljonger med lins- och päronsallad
Madeleine Landley: När jag inte skriver om mat jobbar jag som grafisk formgivare. Jag jobbar hemifrån och har gjort det i över ett år nu. Det är otroligt skönt, men nackdelen är att veckodagarna lätt flyter ihop. Hade det inte varit för ett återkommande tema hade jag varit helt lost.
Så, vilka är nu dessa återkommande teman? Man vet att veckan har börjat och att det bara är tisdag när glassbilen står nere i vändzonen och skrålar en öronbedövande truddelutt. I vissa fall sticker grannens unge ut huvudet och vrålar ”håll käften” så att det ekar över hela området.
Sen har vi förstås torsdagarna, när jag inser att jag ska blogga här och i vild panik bläddrar igenom recepten och försöker komma på något kul att roa er läsare med. Vilken himla tur att glassbilen för något gott med sig och att blogga för FoodMonitor är så himla kul.
Två dagar i veckan har jag dock stenkoll på; fredag och lördag. Fredag tycker jag personligen är den bästa dagen på veckan. Man har helgen framför sig och hur jobbigt jobbet än är så vet man att man snart kan göra vad man vill och bara njuta av att umgås med vänner, vara med familjen, äta god mat och bara ta det lugnt. Inga måsten eller deadlines – förhoppningsvis.
På fredagar passar det bra med en snabblagad rätt så att man får tid att umgås. Då blir den här goda och lättlagade rätten med fläskfilé ett bra val. Korka upp vinet (eller mjölken), slå dig ner och andas ut. Livet är för kort för stress och dålig mat.
Vermoutgräddiga fläskfilémedaljonger med lins- och päronsallad
För: 4 personer
Vermoutgräddiga fläskfilémedaljonger:
800g fläskfilé
1 gul lök
1 paket bacon
madeleinerecept18okt22 burkar champinjoner (á ca 150g)
3 msk klippt, färsk timjan
1 dl torr vermouth
4 dl matlagningsgrädde
1 dl creme fraiche
salt, peppar, grillkrydda, oregano
Lins- och päronsallad:
1 dl svarta belugalinser
1 dl solrosfrön
1 brunt päron
1 dl kikärtor
1 dl strimlat vitkål
1 morot
1 salladslök
1 dl creme fraiche
1 msk skånsk senap
1 msk sweet chilisås
2 msk päron/äppelcidervinäger
1. Koka upp en kastrull med saltat vatten och koka linserna på låg temperatur i ca 30-40 minuter.
2. Rosta solrosfröna i en torr panna. Skölj kikärtorna och tärna upp päronet.
3. Strimla upp vitkål och riv moroten på de stora hålen på ett rivjärn. Koka upp en kastrull med saltat vatten, tag av från plattan och lägg ner grönsakerna under ca 10 minuter. Rör ihop creme fraiche och senap med sweet chilisås och kryddor. Häll över grönsakerna i ett durkslag, skölj i kallt vatten och krama sedan ut vätskan. Blanda ihop sås, linser och förvällt kål tillsammans med kikärtor, päron och solrosfrön. Ställ svalt.
4. Ansa fläskfilén och skär till 2 cm tjocka skivor. Grovhacka gul lök och skiva upp baconet till lagom stora bitar.
5. Hetta upp smör i en stekpanna och ha ner lök, bacon och champinjoner . Fräs till baconet börjar få bra konsistens, men se till att löken inte bränns. Klipp över färsk timjan, höj värmen och peta sedan ner fläskfilémedaljongerna mellan allt det stekta så att de får kontakt med pannan. Vänd medaljongerna så att de får stekyta på båda sidorna, slå sedan på vermouth och låt den fräsa bort.
6. Rör ner grädde och creme fraiche och smaka av med kryddor. Låt puttra på låg värme ytterligare 15 minuter. Servera med några salladsblad samt lins- och päronsalladen. Ringla äppelcider- eller päronvinäger över lins- och päronsalladen vid servering.

madeleine1
 Detta recept och många fler hittar du i Landleys Kök

/Madeleine Landley i FoodMonitor 18.10.2012