madeleinerecept26okt
Landleys Frestelser:
Jansson på pinne
Madeleine Landley: Har du hört talas om Potatisens dag? Tro det eller ej, men den är faktiskt idag! Potatisens dag instiftades av Potatisakademien som tyckte att vi borde fira vilken fin råvara vi faktiskt har möjlighet att njuta av. Den fantastiska lilla knölen är inte bara väldigt mångsidig, den har funnits i över 10.000 år.
Det var under 1600-talet som potatisen kom till Sverige, troligtvis via hemvändande soldater. Dock upptäcktes den redan år 1530 i Peru. Tack vare Jonas Alströmer ökade potatisen i popularitet och började odlas och användas som livsmedel. Själva potatisen har sitt ursprung i Sydamerika och är en flerårig ört. I Sverige blir den dock aldrig mer än ett år eftersom den skördas – skulle den inte skördas fryser den vanligtvis bort. Blast från många rotfrukter går att äta, men i fallet potatis är de ovanjordiska delarna giftiga.
Min personliga favorit i potatisväg är en riktigt krämig potatisgratäng – helst på vispgrädde, och gärna som fått stå till sig en dag. Dock är det fina med potatis att det finns så många roliga saker man kan göra med den. Det behöver varken ta tid eller vara bökigt. Som ni vet var det löning igår, så varför inte kila iväg till systemet, slå till på en fin champagne och servera med dessa goda potatissnittar? Jag har valt att kalla dessa för Janson på pinne, eftersom de tack vare ansjovisen påminner om Janssons Frestelse. Jättegott och perfekt till fördrinken. Jag hoppas det smakar. Glad helg!
madeleinerecept26okt2Jansson på pinne
24 stycken
12 små, runda potatisar
2 dl kantareller, ostekta
1/2 röd lök
1 dl creme fraiche (34%)
1 liten ask ansvovisfiléer (55g)
salt, peppar, vitlökspulver
1. Gnugga potatisen och koka i saltat vatten. Skär bort en liten bit av båda ändarna på potatisarna så att det ligger stabilt. Dela sedan potatisen på hälften.
2. Fräs upp kantarellerna i smör och salt. När vätskan reducerats, ha ner hackad lök och låt den mjukna i pannan. Rör ihop creme fraiche med kantarellröran samt hackad ansjovis och smaka av med kryddor.
3. Ställ röran kallt och klicka sedan ut på potatishalvorna vid servering. Stick ner en tandpetare i varje och servera.

Madeleine1
Detta recept och många fler hittar du i Landleys Kök

/Madeleine Landley i FoodMonitor 26.10.2012