MariaDonisKycklingfötter exporteras till Kina
I Kina räknas kycklingfötter som en delikatess och används i alltifrån soppor till fritering. Framförallt är det svenska fötter som efterfrågas. Detta konstaterar branschorganisationen Svensk Fågel som under nästa vecka skickar en delegation till Kina för att stimulera till mer försäljning av svenska kycklingfötter till en omättad marknad. ”En viktig del av vårt hållbarhetsarbete är att ta tillvara på alla delar av kycklingen, säger Svensk Fågels vd Maria Donis (foto).
– Vår svenska kyckling håller hög kvalitet, något som nu ger eko i världen. Våra ambitiösa djurvälfärdsprogram och satsningar på friska och välmående kycklingar ger avkastning såväl till bonden som till slakteriföretagen genom en hög kvalitet på kycklingfötter. Genom att vi nu även använder kycklingfötter blir den svenska kycklingen också ännu klimatsmartare, fortsätter Maria Donis.
I Sverige finns ingen efterfråga på kycklingfötter men nu räknar Lantmännen Kronfågel och Guldfågeln med att de svenska kycklingföretagen kan sälja uppåt 150 miljoner kycklingfötter till Kina. Svensk Fågels medlemmar har ett fothälsoprogram som tillsammans med den näst intill obefintliga användningen av antibiotika och goda resistensläget ger friska djur och hög kvalitet på kycklingfötter. Det är egenskaper som uppskattas i Kina, ett land som drabbats av flera matskandaler.
– Jag ser potential för export av svensk kyckling till Kina, där styckningsdetaljer som kycklingfötter och kycklingvingar är populära råvaror. Den svenska kycklingen har mervärden och en djurvälfärd som är världsunik, det är värden som jag hoppas att även kinesiska konsumenter och företag värdesätter högt, säger Tianhao Liu på Exportrådet i Kina.
/FoodMonitor