Bild1RS
Fest och jubel
på Restauranggalan 2012
På måndagskvällen var det gala på Cirkus i Stockholm. Restauranggalans femte upplaga bjöd på 16 glada branschvinnare i olika kategorier, trerätters middag signerad Håkan Thörnström och trevlig underhållning för gästerna som bestod av branschen själv. FoodMonitor var givetvis på plats. Bilder: Madeleine Landley
Bild2RSRedan på eftermiddagen, innan själva festligheterna började, utsågs ”Årets Unga Kocktalang”, där vinnaren blev Robert Sandberg (foto höger) som arbetar på prestigefulla restaurangen Noma i Köpenhamn. Noma har vid ett flertal tillfällen utnämts till världens bästa restaurang av magasinet ”The worlds 50 best restaurants” och blev en rejäl utmaning för Robert, som började som diskare på Grand Hotel hemma i Falkenberg, arbetade sig upp och i maj i år fick en praktikplats på Noma som resulterade i anställning.

– Att det blev Noma beror delvis på att de var väldigt snabba på att svara när jag sökte praktikplats, annars hade det mycket väl kunnat bli praktik i något annat land. Men jag blev jätteglad, trivs väldigt bra och huvudmålet är att hela tiden fortsätta utvecklas, sa en glad Robert vid prisutdelningen.

Bild3RSVill inte vara ”tallrikstaxi”
En duell mellan de båda finalisterna i kategorin ”Årets Servitör” föregick också själva galan och det var också det första priset som delades ut under själva middagen. Vinnare blev Oskar Lundberg (foto vänster) som arbetar på Restaurang Trattorian i Stockholm. Juryn motiverade med att Oskar ”visat prov på proffsigt gästbemötande med personlig stil och glimten i ögat, yrkesskicklighet och hög kompetens”. 
– Det roligaste med att vara servitör är att möta alla gäster och inte bara vara ”tallrikstaxi” som kockarna säger, sa Oskar efter utnämningen vilket lockade till skratt hos publiken.
Ekstedt dubbelvinnare
Under kvällen delades sedan priser ut i rasande tempo. Niklas Ekstedt och hans självbetitlade krog var nominerade i flera kategorier och kammade hem två; Årets Krogmiljö” och ”Årets matsalsteam”. Ekstedt tackade alla medarbetare som varit med i projektet som han beskrev som bestående av en hel del ”djup, djup ångest”.

Bild4RSEn av våra mest namnkunniga och riksbekanta kockar sedan länge, Leif Mannerström (foto höger tillsammans med konferencier Mikael Tornving), tog hem det specialinstiftade ”Journalisternas Kock” som utses av en jury bestående av 50 svenska matjournalister. Ett hederspris gick också till Jan Hedh, konditor och chokladexpert som enligt juryn under många år fungerat som en motor för att förnya konditorbranschen.

Under kvällen var hela Svenska Kocklandslaget uppe på scenen till publikens jubel och sammanlagt delades 16 priser ut till såväl tunga, etablerade namn som nya uppstickare och innovatörer under det att branschfolket avnjöt Håkans Thörnströms meny.
Titta in hos Madeleine Landley för listan över pristagarna under Restauranggalan, för hennes kommentarer och fler av hennes bilder från galan. Det är såväl vimmelbilder som från själva prisutdelningen, som leddes av komikern Mikael Tornving.

FoodMonitor återkommer med enskilda reportage och intervjuer med några av vinnarna.

/Mats Holmström
Bild5RS