madeleinerecept8nov
Landleys Frestelser: Fyllda kycklingbröst med pumpabulgotto och citrussallad
Madeleine Landley: Det bästa med hösten är att matbutikerna nu är proppade med diverse pumpor; Muscatpumpa, Butternutpumpa, Halloweenpumpa och små söta prydnadspumpor. Alla går att äta, även om de mindre prydnadspumporna inte är lika smakliga. Pumpor är dessutom vackra att ha framme – framför allt den dammiga muscatpumpan som är min favorit.
Lite pumpa kan sätta piff på vilken rätt som helst. Pumpachutney är exempelvis lätt att koka ihop och passar bra till en bit kött eller kyckling. Eller som här, i en variant på risotto – med bulgur. Tillsammans med bulgurn får bitar av pumpa puttra med och på så vis ge god smak och vacker färg åt den krämiga röran. Gillar man inte bulgur kan man byta den mot samma mängd quinoa. Servera rätten tillsammans med ett vin med lite högre syra, då blir det en kanonkombo.
Fyllda kycklingbröst med pumpabulgotto och citrussallad
För: 4 personer
madeleinerecept8nov2Fyllda kycklingbröst:
1kg kycklingbröstfiléer
200g getost (president, skalfri)
1 vitlöksklyfta
6 st soltorkade tomater
2 msk mörk sirap
1 tsk rivet citronskal
2 msk hackad bladpersilja
salt, peppar
Fräst citrussallad:
150g röd steklök
250g fänkål
150g sugarsnaps
1 citron (saft)
1 msk vitvinsvinäger
salt, peppar
Pumpabulgotto:
4 dl bulgur
1 dl vitt vin
2 dl creme fraiche
150g butternut- eller muscatpumpa
salt, peppar
1. Banka ut kycklingbröstfiléerna. Rör ihop getost och pressad vitlök med finstrimlade, soltorkade tomater och mörk sirap. Riv citronskal, hacka persilja och rör ner med getosten. Smaka av med salt och peppar.
2. Lägg ut kycklingbröstfiléerna med den släta sidan nedåt. Klicka ut fyllningen och vik ihop kycklingen runt om. Fäst med tandpetare eller steksnöre. Ringla smör i en ugnsfast form och lägg ut kycklingfiléerna. Ställ in i ugnen i 225° i 35-45 minuter. Ös gärna kycklingen då och då så att den inte blir torr.
3. Skala och halvera steklökarna. Strimla fänkål och dela sugarsnaps på hälften. Pressa över saften från en hel citron och blanda om med kryddor. Fräs allt i stekpanna med citronsaften och vitvinsvinäger.
4. Skala, kärna ur och hacka pumpan. Koka bulgurn enligt anvisningarna på förpackningen, efter halva koktiden, ha ner pumpan. När bulgurn är färdigkokt, slå på vin och rör i creme fraiche. Smaka eventuellt av med lite extra salt och peppar.
 
Madeleine1Detta recept och många fler hittar du i Landleys Kök

/Madeleine Landley i FoodMonitor 08.11.2012