madeleinerecept15nov
Landleys Frestelser:
Laxkuvert med blomkålsbakelser och svart bönsallad

Madeleine Landley: Börja helgen med en nyttig och god fiskrätt. Jag förespråkar lättlagade rätter som innehåller mycket smak och som gärna får se krångligare ut än vad de är. Att den samtidigt är nyttig är bara en extra bonus – då kan man ju faktiskt också addera ett glas fredagsvin utan att få dåligt samvete.
Jag tycker även om lite småudda matkombinationer. Att kombinera fisk och fläskkött är kanske inte helt ovanligt vid det här laget, men att blanda fisken med exempelvis en annan fisksort blir ett skojigt inslag. Den här rätten blir lite som ett laxbrev på posten med en liten firre i. På halva laxen lägger man sardellfiléer och viker sedan över andra halvan så att det blir som en liten överraskning inuti. Både gott och kul.
Till det serveras en knaprig sallad och en lättlagad blomkålsbakelse som man enklast gör i en muffinsform eller en form av silikon. Vad gäller laxen är hel lax eller sida att rekommendera. Det är det oftast mer prisvärt än styckfrysta remsor, och dessutom kan man då skära till riktigt breda bitar att vika ihop runt sardellerna. Det blir knappast bättre än så här.
Laxkuvert med blomkålsbakelser och svart bönsallad
För: 4 personer
madeleinerecept15nov2Blomkålsbakelser:
200g blomkål (inkl. blast)
100g färskost
3 ägg
salt, peppar
Svart bönsallad:
1 röd paprika
1 orange paprika
4 salladslökar
4 dl svarta bönor
1 vitlöksklyfta
1/2 dl balsamvinäger
3 msk äppelcidervinäger
4 msk olivolja
2 msk klippt persilja
salt, peppar
Lax:
4 stora laxfiléer (a 200g styck)
1 lime
8 sardellfiléer
salt, peppar, vitlökspulver
1. Koka upp en kastrull med saltat vatten. Ha ned mindre blomkålsträd samt blomkålsblast. Koka ca 10-15 minuter (till den är genomkokt). Slå av vattnet och ha ner färskost, ägg och kryddor. Kör till en slät smet med mixer och klicka sedan ut röran i ugnsfasta, smörade formar. Grädda i ca 20-30 minuter i 225°.
2. Rosta mandlarna i en panna tillsammans med en skvätt olja och lite salt. När de börjar knäppa är de klara. Skiva upp paprika och salladslök. Rör ihop tillsammans med svarta bönor, pressad vitlök och de rostade mandlarna. Slå över olja, vinäger, klippt persilja och salt och peppar. Vänd ihop.
3. Skölj laxen och lägg upp på en skärbräda. Fördela ut två sardellfiléer på ena sidan av varje laxfilé och riv sedan över limeskal och krydda. Vik över ena halvan så att den blir dubbelvikt och fäst eventuellt med tandpetare. Stek i lite smör.

Madeleine1
Detta recept och många fler hittar du i Landleys Kök

/Madeleine Landley i FoodMonitor 15.11.2012