Djurplågande slakteri ska betala
rekordstort skadestånd
År 2008 filmade djurrättsaktivister övergrepp på kor i ett slakteri i Kalifornien som ägs av Hallmark Meat Co. I fredags förlikade bolaget en stämning som lämnats in gemensamt av djurrättsorganisationen Humane Society of the United States, HSUS, och U.S. Department of Justice. Beloppet landade på rekordstora 500 miljoner dollar.
Men trots framgången är det inte troligt att pengarna kommer att betalas ut. På grund av skandalen är bolaget bankrutt.
"Det är en avskräckande dom. Den informerar den federala regeringen och entreprenörer att om du i kontrakt lovar en human hantering av djur, och inte lever upp till det, så kommer du också att gå i konkurs", säger advokat Jonathan R. Lovvor, HSUS.
Videon som satte igång rättsprocessen visades för första gången 2008. Enligt Huffington Post återkallades då nästan 17 000 ton kött.
Videon visar bland annat hur så kallade “downed cows”, som inte klarar av att stå på egna ben, rammas med truckar och sprutas med vatten under högtryck för att få dem att gå.
“Downed cows” kan i vissa ha drabbats av galna ko-sjukan. De kan också genom hanteringen ha infekterats med salmonella och andra bakterier. President Barack Obama förbjöd år 2009 användningen av “Downed cows” i den amerikanska livsmedelsproduktionen.
VARNING FÖR STARKA BILDER!
/FoodMonitor