madeleinerecept23novLandleys Frestelser: Krämig laxsoppa
Madeleine Landley: Tänk att det bara är en vecka kvar av november. Redan nästa helg är det första advent vilket betyder att det är dags att ta fram pyntet och adventsljusstakarna. Själv föredrar jag pyntfritt eftersom jag tycker att man inte mer än hinner ta fram det förrän julen är över. Däremot är det trevligt med lite extra ljus i fönstren nu när det mörknar så tidigt.
För egen del har jag redan börjat slipa på min julmusiklista som växer för varje år. Jag blir tokig av för mycket plingeplong och har därför en lista med enbart sköna jazzlåtar, Bossa Nova och annat som inte är för skråligt. Den spelas varje julafton och redan i november börjar jag lägga till och ta bort låtar. Listan har redan 90 prenumeranter och du hittar den i Landleys kök från och med nästa helg. Visst är det skönt när någon annan redan gjort jobbet?
Måste man göra jobbet själv är det bra att vara ute i god tid. December är för många en smått kaotisk månad med glöggpartyn att springa på, julklappar att handla och julmat att laga. Jag tycker det är hur mysigt som helst, med det är kanske för att jag tar det med ro. Planerar man i förväg slipper man stressen och riskerar att inte glömma något viktigt – som att rulla köttbullar eller handla strumpor till pappa.
Nu är det trots allt en vecka kvar av november, så jag tycker vi håller på julmaten lite till. Den här soppan är kanongod och passar bra att servera i små glas innan huvudrätten. Har man svårt att hålla fingrarna från julsmakerna går det förstås att ha i lite saffran – allra godast är den dock precis som den är – toppad med sockerärtor och tunt skivad purjolök. Servera gärna med ett glas bubbel och låt festen börja!
Krämig laxsoppa
För: 8 personer som förrätt
madeleinerecept23nov2 styckfrysta laxfileer
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 dl vatten
1 grönt äpple
1 msk äppelcidervinäger
3 msk tomatpuré
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
3 msk hummerfond
1 msk maizenaredning
1 msk färsk, klippt dill
2 dl crème fraîche
salt, peppar, oregano
Topping:
15 cm purjolök
8 sockerärtor
1. Smält smör i en kastrull och ha ner hackad lök. När löken har mjuknat, ha ner bitar av lax och pressad vitlök. Låt fräsa ihop och slå sedan på vatten.
2. Riv äpplet och ha ner det samt äppelcidervinäger, tomatpuré och grädde. Låt puttra ytterligare några minuter och kör sedan till en slät smet med mixerstav.
3. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och rör ner hummerfond, redning och kryddor. Späd eventuellt med mjölk så att den inte blir för trögflytande. Vänd ner creme fraichen och låt puttra ihop på svag värme under lock. Smaka eventuellt av med mer kryddor.
4. Strimla upp purjolök och sockerärtor. Slå upp soppan i skålar eller glas, strössla toppingen ovanpå.
Madeleine1
Detta recept och många fler hittar du i Landleys Kök

/Madeleine Landley i FoodMonitor 23.11.2012