Dagab tar tåget
Nu har Dagab börjat med dagliga avgångar med livsmedel mellan Göteborg och Jordbro. Syftet med tågtransporten är att minska utsläppen av växthusgaser. Förhoppningen är nu att utöka tågtransporterna.
 
Som en del av Dagabs miljöstrategi inom logistik och transport har nu ett nytt upplägg startats för att transportera varor från Dagabs importlager i Göteborg till lagret i Jordbro.

– Upplägget är en lösning för att effektivt minska koldioxidutsläppen, säger Hans Hagelberg, ansvarig för transportupphandling på Central transport på Dagab till Transportnet.

Dagligen lastas omkring 50 000 kilo på Green Cargos eltåg som drivs av förnybar energi. Genom tågtransporten uppges koldioxidutsläppen ha minskat med hela 90 procent jämfört med om samma varor i stället transporteras med lastbil.

– Ytterligare en positiv miljöaspekt i upplägget, är att Green Cargo balanserar denna trafik med volym från Jordbro till Göteborg, säger Lennart Andersson, säljare på Green Cargo. Med våra nya Dagabaffär har vi då 100 procent balanserad trafik Stockholm – Göteborg – Stockholm.