madeleinerecept7dec
Landleys Frestelser: Renskavsgryta med vinteräpplen och saffranscréme
Madeleine Landley: På få ställen har det pratats så mycket om vädret de senaste dagarna än på Facebook och Twitter. Därför tänkte inte jag vara sämre här – vilka drivor med snö vi har fått i vårt avlånga land! För egen del tycker jag att det är mysigt. Det må vara svårt att ta sig fram och finnas viss risk att få en istapp i huvudet, men det blir så ljust – och framför allt tyst. Nu håller vi bara tummarna att snön får ligga kvar så att vi får en vit jul.
Hemma i vårt kök har julmyset börjat på allvar. En stor pepparkaksdeg har fixats och ligger och väntar på att få kavlas ut i helgen. Dessutom har flera glöggsorter redan provats – man måste ju veta till julafton vilken som är den bästa. Lagom till helgen och Lucia är det säkert många som bakar. Om det är något man har lärt sig, när man står där med mjöl upp till armbågarna, är att tiden lätt rinner iväg. Då passar det perfekt med en gryta som man fixar innan och som sedan sköter sig själv.
Det här receptet kom till förra vintern då jag ville rasta lergrytan och tillgå julens goda smaker. Att det blev en hit behöver kanske inte tilläggas. Tänk på att när man lagar i lergryta måste grytan blötläggas innan den ställs in i en kall ugn som sedan värms långsamt – alltså inte på snabben. Vill man istället använda en slökokare går det precis lika bra, tänk bara på att dubbla tiden – minst.
Renskavsgryta med vinteräpplen och saffranscréme
För: 6-8 personer
Gryta:
4 st rödbetor
20 st små skogschampinjoner
3 gula lökar
10 vitlöksklyftor
1 gul paprika
3 morötter
100g fänkål
2 röda äpplen
480g renskav (2 frp)
4 dl porter
1,5 dl matlagningsgrädde
1 knippe bladpersilja
250g cocktailplommontomater
Saffranscréme:
2 dl creme fraiche (34%)
1,5 tsk flytande honung
1 paket saffran
1. Lägg lergrytan i blöt under 10 minuter.
2. Skala rödbetorna, skär till stora bitar och lägg i botten av lergrytan (så att inte hela innehållet färgas rött).
3. Skölj champinjonerna och skala vitlöksklyftor och gul lök. Skär gula löken i stora bitar. Hetta upp en panna med smör, ha ner de hela vitlöksklyftorna, löken och champinjonerna och stek till löken mjuknat. Ös ner i grytan.
4. Grovhacka paprika, morot, fänkål samt äpplen och fördela ut i grytan uppvarvat med renskavet. Salta och peppra mellan varven. Pressa ihop allt och häll sedan på porter och grädde. Klipp persilja över och ställ in lergrytan i 2 timmar i 225°. Avsluta med att trycka ner plommontomaterna runt om i grytan innan servering.
5. Rör ihop creme fraiche och honung med saffran och servera till.
Madeleine1
Detta recept och många fler hittar du i Landleys Kök

/Madeleine Landley i FoodMonitor 07.12.2012
madeleinerecept7dec2