City Gross ersätter ål med ålmal
Kedjan City Gross slutade sälja ål för flera år sedan på grund av att den är rödlistad av Världsnaturfonden. Nu meddelar Bergendahls att man för första gången kommer att erbjuda ett exklusivt och hållbarare alternativ hos City Gross butikerna. Detta i form av svenskodlad ålmal.
Varmrökt afrikansk ålmal (clarias gariepinus) är ett hållbart alternativ till rökt ål, skriver Bergendahls i ett pressmeddelande. En populär odlingsfisk som blir upp till 1,5 m lång och väger närmare 30 kg. Köttet är fast och passar utmärkt att steka, grilla och ugnsbaka. I rökt form liknar den ål, men är något magrare.
Den ålmal City Gross nu kan erbjuda odlas inomhus i skånska Öved. Den trivs bäst i 27-28 grader och växer på 5 månader till strax över ett kilo. Ynglen hämtas i Holland, där de tas fram på ett naturligt sätt utan tillförsel av vaccin eller hormoner i kontrollerade slutna anläggningar. Fisken är därmed fullt spårbar från ägg till rökt ålmal, meddelar Bergendahls.
– Vi har valt bort ål av miljöskäl, men är glada över att inför julen kunna erbjuda ett hållbart och lika gott alternativ, säger Michael Riedel, ansvarig för färsk fisk på City Gross.
Fakta: Tillgången på hållbar ålmal är begränsad. City Gross säljer ålmal från alla butiker med manuella fiskdiskar så länge tilldelningen räcker. Fisken väger 600 till 1 000 gram, men styckas till den mängd konsumenten önskar.
/FoodMonitor

t20