Elever får återvinningspris
I dagarna delar Världsnaturfonden WWF och Tetra Pak ut sina priser i återvinnartävlingen ”Jakten på de glömda kartongerna”. Totalt har 61 234 elever i hela landet deltagit i jakten på använda förpackningar under hösten. Alla klasser som återvunnit mer än 50 procent av sina förbrukade förpackningar för mjölk, juice, fil och annat hemma under två veckor blir diplomerade ”Återvinnarklass 2012”.
Vinnarna är klass 2 på Stöcksjö skola i Umeå och klass 6 A på Väskolan i Kristianstad. Tävlingen har varit öppen för barn från förskoleklass till årskurs 6.
– Vi är jätteglada att så många elever, lärare och föräldrar engagerar sig för återvinning. Samtidigt är det fantastiskt att se att återvinningen av dryckeskartonger nu ökar i hela samhället. Om hushållen slänger kartongerna i de vanliga soporna går vi miste om värdefull returfiber som kan bli nya produkter, säger Erik Lindroth, Miljödirektör på Tetra Pak Sverige.
Enligt Tetra Pak får vinnarna välja ett av tre fadderprojekt hos WWF att stödja till ett värde av 1 000 kronor per elev, samt ett års gruppmedlemskap i Panda Planet, WWF:s community på webben för unga. Dessutom får klass 2 på Stöcksjö skola hjälp till en grönare skolgård till ett värde av 10 000 kronor. Klass 6 A på Väskolan får 10 000 kronor till en önskeresa.
– En rolig tävling där vi kunde jobba med miljöfrågor i undervisningen. Det har engagerat både hemmen och hela skolan. Vi är gärna med nästa år igen! säger Lina Magnusson, klasslärare i klass 2, Stöcksjö Skola.
– När lärare och elever får mer kunskap om vilken skillnad återvinning gör, då har vi kommit en bit på vägen mot ett mer resurseffektivt samhälle. Returfiber från kartong kan användas flera gånger om i andra pappersprodukter. En mjölkkartong kan återfödas som exempelvis flingpaket eller pizzakartong. Det handlar om att hushålla med jordens resurser, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF.
Fakta: 2012 startade Tetra Pak och Världsnaturfonden WWF ett samarbete för att öka återvinningen av dryckeskartong. Bakgrunden var att endast en av fyra kartonger lämnades till återvinning 2011. Målet var att öka återvinningen med 3-5 procentenheter under 2012 i ett första steg. Nu strax innan årets slut ser det ut som det målet kommer att uppnås, mycket tack vare engagemanget från elever, skolor och familjer.
/FoodMonitor