madeleinerecept21decLandleys Frestelser: Bearnaisesill
Madeleine Landley: Nu är det inte långt kvar till julafton – den stora finalen av allt bakande, städande och matlagande. I min familj samlas släkten och firar jul tillsammans. Det är en tradition vi haft sedan ett par år tillbaka – och, ledsen att göra dig besviken – den är inte alls i närheten av hur det ser ut i filmen ”Tomten är far till alla barnen”. Inga slagsmål, inga oäkta barn (vad jag vet) och inga intriger. Det är bara en vanlig julafton där alla umgås uppfostrat och sedan i vanlig ordning äter till de storknar. Det är ungefär då julgodiset åker fram...
Alla bidrar med något till julbordet, men den största delen av matlagningen står min mamma för. Tur det, för utan klassikerna som kålrotslåda, Jansson och lökdolmar hade det inte känts som jul. Jag och sambon fixar istället korv, köttbullar, sill och rödbetssallad. Köttfärsen maler vi själva till köttbullar och korv, dessutom står tre nya sillsorter på bordet varje år. Det är alltid lika kul att försöka hitta på nya smakkombinationer, och det är med stoltet jag kan berätta att jag konverterat två sillhatare till att glupskt ta för sig några extra sillbitar.
Den här gången tänkte jag föreslå en sill jag knåpade ihop förra julen. Beroende på hur sent man är ute kan man antingen utgå från inläggningssill som man själv kokar lag till. Är man däremot ute i sista sekunden funkar det precis lika bra med färdig löksill som man sköljer av. För egen del utgår jag från färdig eftersom jag oftast gör sillen dagen före julafton. God jul gott folk! Hoppas ni får en skön helg med massor av god mat och dryck.
Bearnaisesill
1 burk löksill
2 msk flytande smör
2 msk hackad dragon
1 msk äppelcidervinäger
1 äggula
2 dl creme fraiche
1 msk hackad purjolök
salt, vitpeppar

1. Häll av sillagen och skölj sillbitarna. Låt rinna av i ett durkslag.
2. Smält smör i en kastrull och ha ner hackad dragon. Häll på vinäger och låt det fräsa upp. Tag av kastrullen från plattan och rör ner äggulan och creme fraiche. Hacka purjolöken och rör ner den med.
3. Låt svalna och blanda sedan i sillen. Smaka av med salt och peppar.

Madeleine1
Detta recept och många fler hittar du i Landleys Kök

/Madeleine Landley i FoodMonitor 21.12.2012