bioquinonq10IMG 6958
Orsakar Bio-Qinon Q10 mardrömmar?
En konsument har anmält till Läkemedelsverket att hon fått en biverkning av det storsäljande kosttillskottet Bio-Qinon Q10 som i Sverige marknadsförs av återförsäljaren Pharma Nord i Spånga.
”Efter en dags användning kom mardrömmar, de blev värre och värre. Efter en vecka slutade jag och mardrömmarna försvann direkt”, skriver hon i en biverkansrapport till Läkemedelsverket.
Konsumenten trodde att biverkningen kunde bero på att hon parallellt åt det blodtryckssänkande preparatet Metoprolol. Men en kollega drabbades också av biverkningen.
”Trodde det kunde bero på att jag åt Metoprolol i många år. Men efter det att en kollega som inte äter någon medicin fick samma symptom som jag så var det nog inte det.”
Enligt den drabbade konsumenten kom den Bio-Qinon Q10 som hon konsumerade från ett apotek. Hon åt en kapsel om dagen helt enligt vad som rekommenderas.
FoodMonitor har varit i kontakt med Pharma-Nord som inte säger sig hört talas om liknande biverkningar av Bio-Qinon Q10 tidigare. Bolaget har inga planer på att återkalla produkten.
Eftersom Bio-Qinon Q10 inte räknas som läkemedel registreras inga biverkningar hos Läkemedelsverket. Ärendet har lämnats över till Livsmedelsverket som inte heller de för något register.
HÅKAN FRISELL 
Har du upplevt biverkningar av Bio-Qinon Q10? Skriv en rad till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.!
FoodMonitor-Fakta:
Pharma-Hus AB, även kallat Pharma-Nord. 
Omsättning: 45 Mkr (2011).
Resultat före skatt: minus 636 000 kronor.
Antal anställda: 5.

t20